'Nederlands team is perfecte mix jong en oud'

Wereldkampioen Orlando Yntema gaat schuil onder een dikke laag kleren en een muts bovendien. Hij verkeert in een permanente staat van onderkoeling.

In de Dominicaanse Republiek, waar Yntema woont, is het overdag nooit kouder dan 25 graden en 's nachts komt het kwik niet onder de 12 graden. Grijnzend: 'In Nederland mag je al blij zijn als het in de zomer zo warm is.'

Als variant op een oude reclamespreuk zou je de 25-jarige Orlando Yntema 'een Friese verrassing in Caribische chocolade' kunnen noemen. Hij is het jongste kind van een Friese vader en een Dominicaanse moeder, vandaar die wonderlijke combinatie van voor- en achternaam.

Zijn leven lang speelt Yntema al honkbal, maar pas vorig jaar werden zijn Nederlandse wortels blootgelegd. De pitcher werd toegevoegd aan het nationale team en in oktober was hij een belangrijke schakel bij het veroveren van de wereldtitel in Panama.

Twee keer stuitten de honkballers tijdens dat toernooi op Cuba, titelverdediger en huizenhoog favoriet. De laatste keer was ook de laatste wedstrijd van het toernooi, de finale dus, waarin Rob Cordemans als winnende werper de show mocht stelen.

Maar de eerste ontmoeting, in de groepsfase, was essentieel voor plaatsing in de finale. Bij die gelegenheid stond Yntema de eerste vijf innings op de heuvel.

Hij weet nog precies hoe spannend het was bij een krappe voorsprong van 2-1 en twee Cubaanse lopers op de honken. Last van nervositeit? 'Nee, gek genoeg niet. Het was vooral een gevoel dat ik het team niet in de steek mocht laten, mezelf trouwens ook niet.'

Yntema redde zich uit de benarde situatie, Nederland bouwde de voorsprong uit naar 4-1 en verzekerde zich van de eindstrijd. 'De belangrijkste wedstrijd uit mijn loopbaan, met afstand.'

Honkballen doet Orlando Yntema al zolang hij zich kan heugen. Hij groeide op in Cabarete, een toeristische trekpleister aan de kust. Zijn vader, de zakenman Hans Yntema, belandde in de Dominicaanse Republiek nadat de zaken in Curaçao te wensen over lieten. Hij vond er de liefde van zijn leven en ging nooit meer weg.

Honkbal is verreweg de populairste sport op het Caribische eiland. De jeugd bekwaamt zich daarin met alle denkbare materialen. 'Tennisballen fungeerden als honkballen en kartonnen dozen verbouwden we tot handschoenen.'

In 2003 werd de 17-jarige Yntema ingelijfd door de San Francisco Giants, maar zijn inbreng bleef beperkt tot de satellietteams. Vier seizoenen speelde hij voor de Augusta Greenjackets.

De laatste jaren was Yntema een zogenoemde free agent, waardoor hij niet aan een contract was gebonden. In 2010 besloot hij zijn geluk te beproeven in de Italiaanse competitie, bij de Catania Warriors.

De toenmalige bondscoach Jim Stoeckel ontdekte Yntema op Sicilië als een potentiële versterking van Oranje. In datzelfde jaar maakte hij als international zijn debuut op een toernooi in Taiwan.

Sindsdien is het team zijn prioriteit. 'You ain't much if you ain't Dutch', zegt hij en kan dat ook niet anders dan in het Engels zeggen.

Engels is ook de voertaal in het bonte gezelschap dat namens Nederland de rest van de wereld vloerde in Panama.

Het past bij de Amerikaanse origine van de sport, maar is ook bittere noodzaak. Een minderheid in de selectie is geboren en getogen in het moederland. Van de meesten stond de wieg op de Antillen, een enkeling komt uit de bak met gevonden voorwerpen.

Yntema: 'Tot voor een paar jaar wist ik niet eens dat er zoiets bestond als een Nederlands honkbalteam.'

Hoewel de spelers elkaar niet of nauwelijks zien buiten de grote toernooien is het samenwerkingsverband voorbeeldig volgens Yntema. 'Het is een perfecte mix van jong en oud, van talent en van ervaring. We zijn als team allround en moeilijk te verslaan.'

Dit jaar maakte Yntema ook zijn debuut in de Nederlandse honkbalcompetitie. Danny Rombley, ook international, maakte Yntema warm voor een overstap naar zijn Utrechtse club UVV. Zo gaat Nederland steeds meer als thuis voelen, in elk geval als een tweede thuis.

Bij zijn entree in het Nederlands honkbalteam liet Yntema als herkenningsteken de Friese vlag aanbrengen op zijn handschoen. Lang geleden heeft zijn vader hem weleens meegenomen op een rondreis door Friesland, maar daarvan is hem eigenlijk weinig bijgebleven. Ja, er is een schaatswedstrijd langs elf steden. Hij heeft er van gehoord en dat is hem genoeg.

Voor zover Nederland op dit moment thuis is, is dat vooral Amsterdam en omgeving. Hij bivakkeert er bij zijn vriendin en een paar familieleden wonen in de buurt.

Vanwege de verkiezing tot sportploeg van het jaar heeft Yntema het barre weer getrotseerd. Daarna is hij zo snel als mogelijk teruggekeerd naar de Dominicaanse Republiek, zijn eerste thuis. Hij meldt zich weer wanneer het groen terug is aan de bomen en de honkballen weer te voorschijn komen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden