Nederlands succes in Deauville

Juan-les-Pins, Loiben, Vilnius, Madeira, Pula en Caïro. Het is maar een greep uit de reeks van toeristische oorden waar elke zomer bridgefestivals plaatsvinden....

In Deauville is er een royaal gevulde geldbuidel om topparen uit alle delen van Europa aan te trekken en zo het deelnemersveld internationaal cachet te geven. De ‘Paires Mixtes’ in de badplaats was dit jaar het domein van de Nederlanders met Bep Vriend-Anton Maas als fiere winnaars vlak voor Betty Speelman-Gert-Jan Paulissen. In diagram 1 bleek het belang van overslagen.

Zie diagram 1

West kwam tegen 3SA, een ‘zaal’-contract, uit met een kleine ruiten. De leider, Maas, zag snel dat het maken van 3SA geen enkel probleem opleverde en begon direct aan een traject voor zoveel mogelijk overslagen. Hij won de uitkomst met A in de dummy en speelde klaveren naar 10. Een kleine schoppen naar B en schoppen, oost 9, via H voor A in west. Het ruitenvervolg voor V in zuid. De leider deblokkeerde A en H, bij oost viel V. Dan V in zuid, uit de dummy 2 weg.

De voorwaarden voor de squeeze; pak pen en papier voor de dwangpositie in data. Het juiste aantal (in dit spel één) slagen was afgestaan. De dreigingen goedgeplaatst: 7 van noord achter 10 van west en 5 in zuid achter 10 van oost. De harten (107 tegenover AV4) ‘ín het midden’ met een dreiging tegen beide tegenstanders en een entree binnen deze kleur. Een aankomer, H, bij B, de dwangkaart.

De uitvoering van de dwang: naar H overgestoken – bij west 5 weg - en B in de dummy. Oost diende 10 te bewaren en gooide 3 af, uit zuid 5 weg. West moest 10 vasthouden en gooide 6 af. De leider speelde harten naar V, gevolgd door A en constateerde tevreden dat hij met 4 de derde overslag maakte. Deze +690 (voor 78%) werd door enkele andere leiders geëvenaard maar +660 was een score onder de 50%.

De Duitse Sabine Auken zag in Deauville haar vertrouwen in partner Pony Nehmert in diagram 2 niet beschaamd.

Zie diagram 2

Noord, Auken, rekende er in dit biedverloop duidelijk op dat oost-west samen negen kaarten in schoppen bezaten en zuid derhalve een singleton. Het idee van H of H in zuid (of H in west, in het licht van het informatiedoublet een grote kans) verklaart de enthousiaste en ambitieuze sprong naar 6.

West kwam tegen 6 uit met H voor A in de dummy. De leider, Nehmert, vervolgde met zeven keer harten wat west onder grote druk plaatste. West koos er uiteindelijk voor om A sec, V te bewaren en H86. De leider sneed op H, gooide op A een ruiten uit zuid af en speelde 10 voor A waarna zij met de laatste troef en H de laatste twee slagen maakte. Maar ook als west V afgooit, wint de leider. Zij speelt de laatste harten: west moet H86 houden en derhalve A sec zetten: B overgenomen met V en schoppen voor A in west die van H8 in de A10 van de dummy moet spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden