Nederlands protest tegen 'machtsgreep' EU

Nederland probeert nieuwe lidstaten van de Europese Unie te mobiliseren tegen een 'machtsgreep' van de grote EU-landen. 'Die luisteren nauwelijks naar de kleinere', aldus Gijs de Vries, afgezant van de Nederlandse regering in de zogeheten Conventie die werkt aan een Europese grondwet....

Op initiatief van Nederland en België komen vandaag in Athene zeven EU-landen en, waarschijnlijk, negen van de tien nieuwe lidstaten bijeen. Die tien zijn op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders vertegenwoordigd in de Griekse hoofdstad om het toetredingsverdrag te tekenen.

Volgens De Vries, voormalig leider van de liberale fractie in het Europese parlement, zijn de meeste nieuwkomers gekant tegen het voorstel van de grote landen om een 'Europese president' te benoemen. Daarmee zou een einde komen aan de huidige situatie waarin de lidstaten beurtelings een half jaar het EU-voorzitterschap op zich nemen.

'De kandidaat-leden hechten daar sterk aan. Al is het maar om symbolische redenen'. Het voorzitterschap biedt elke land de kans eigen politieke accenten te leggen.

Tegenover journalisten liet De Vries dinsdag doorschemeren dat de Franse oud-president Giscard d'Estaing niet de onafhankelijke voorzitter van de Conventie is die hij graag had gezien. 'Giscard is zich er zeer van bewust dat hij oud-president van het grote Frankrijk is.' De Fransman kiest veelal de kant van de grote landen.

De Vries is bang dat een toekomstige 'Europese president' te veel macht krijgt, en voorziet praktische problemen. Er ligt namelijk ook een voorstel op tafel om een 'Europese minister van Buitenlandse Zaken' te benoemen.

Het buitenlands beleid van de EU wordt nu vertolkt door een trio: buitenlandcoördinator Solana, Europees commissaris Patten, en de minister van Buitenlandse Zaken van het land dat de EU voorzit. De Vries: 'Dat leidt tot een kakofonie aan geluiden.' Daarin komt geen verbetering als er zowel een 'Europese president' als een 'Europese minister van Buitenlandse Zaken' aantreedt, waarschuwde De Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden