Nieuws Reddingsactie Thailand

Nederlands pompbedrijf naar Thailand om voetballertjes in grot te helpen

Een vertegenwoordiger van het Nederlandse pompbedrijf Van Heck is onderweg naar Thailand om te kijken of hij kan helpen bij het redden van het Thaise voetbalteam dat al een week of twee vastzit in een ondergelopen grot. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Hij voegde eraan toe dat de Nederlandse regering vooralsnog niet om hulp is gevraagd, maar bereid is te helpen.

Een screenshot van een filmpje op Facebook waarop de jongens te zien zijn. Beeld AP

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is Van Heck door de Thaise autoriteiten benaderd voor advies. Directeur Jeroen van Heck is inmiddels onderweg naar Thailand. Hij komt daar zaterdagochtend aan. Van Heck gaat ter plekke kijken wat er mogelijk is en of zijn bedrijf daaraan bij kan dragen.

In Nederland wordt materieel gereedgemaakt, mocht er een verder verzoek om hulp binnenkomen. Als dat gebeurt, gaan collega's ook naar Thailand, aldus woordvoerder Edwin Righart. ‘Jeroen kan het niet alleen.’

Van Heck uit het Friese Noordwolde is gespecialiseerd in het maken van pompen en het verplaatsen van water. Zo werkte het bedrijf bijvoorbeeld in Engeland in 2014, toen daar hevige overstromingen waren, en bij het leegpompen van een grote mijn in Servië. Ook in Nederland wordt het bedrijf vaak ingezet, bijvoorbeeld bij gemalen die uitvallen.

Elon Musk op een bijeenkomst van zijn tunnelbouwbedrijf The Boring Company, in mei van dit jaar. Beeld Reuters

Rutte benadrukte dat Thailand al van meerdere landen hulp heeft ontvangen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. ‘Ze hebben uit Amerika een heel team van specialisten, die zitten al in de regio. Maar als Thailand belt, zijn we meteen beschikbaar’, voegde Rutte eraan toe. 

De reddingsoperatie krijgt ook al hulp van tech-innovator Elon Musk. Werknemers van twee bedrijven van hem gaan naar Thailand. Musk stelde op Twitter voor een nylon buis door de grot te duwen en die als een opblaaskasteel met lucht te vullen. De jongens kunnen dan door de tunnel de grot uit komen. 

‘We zijn in gesprek met de Thaise autoriteiten om te zien hoe we kunnen helpen en we sturen vandaag medewerkers van SpaceX (zijn ruimtetransportbedrijf, red.) en The Boring Company (zijn tunnelboorbedrijf, red.) vanuit de VS naar Thailand om hulp te bieden’, aldus een woordvoerder van Musk tegen de BBC. Elon Musk, geboren in Zuid-Afrika, is de man achter elektrische-autofabrikant Tesla en onlinebetaaldienst PayPal. Zijn fantasierijke plannen voor innovaties op technologisch gebied worden regelmatig wereldnieuws.

Duiker omgekomen

Gisteren werd bekend dat een duiker in het grottencomplex in het noorden van Thailand om het leven is gekomen. De reddingswerker, Samarn Poonan, was buiten bewustzijn geraakt toen hij zuurstoftanks aan het plaatsen was langs de potentiële vluchtroute. Poonan was een voormalig lid van de Thaise elite-eenheid van de mariniers en maakte deel uit van het reddingsteam in Chiang Rai, zo lieten de autoriteiten weten.

De reddingsactie om de twaalf jongens en hun coach op tijd uit de ondergelopen grot te krijgen is een race tegen de klok. Vanaf zondag worden er hevige moessonregens verwacht, waardoor het waterpeil in de grot zo hoog kan oplopen dat ook de plaats waar het team nu schuilt onder water kan komen te staan.

Thaise militairen dragen zuurstoftanks en ander materiaal naar de grotten waar de voetballertjes en hun coach vastzitten. Een duiker kwam daarbij om het leven. Beeld EPA/Thai Navy SEAL

De tieners en hun 25-jarige coach moeten naar buiten voordat het noodweer losbarst. ‘We racen tegen het water’, zegt Naronksak Ossotthanakorn, de gouverneur van de regio Chiang Rai. ‘We proberen uit te rekenen hoeveel tijd we hebben als het eenmaal begin te regenen. Hoeveel uur, hoeveel dagen.’

De jongens zijn verzwakt doordat ze dagenlang zonder voedsel hebben gezeten. Bovendien kunnen ze geen van allen zwemmen, en al helemaal niet duiken. Toch zullen ze door nauwe gangen moeten zien te komen die op dit moment nog volledig onder water staan.

Het heeft nu een paar dagen niet geregend in het gebied. De reddingswerkers maken daar gebruik van door zo veel mogelijk water uit het grottencomplex te pompen. Donderdag was dat al zo’n 128 miljoen liter. In de eerste anderhalve kilometer vanaf de ingang van de grot komt het water daardoor niet hoger dan tot de borst van een tiener.

Zuurstofmaskers

Gehoopt wordt dat het team, als er genoeg water wordt weggepompt, naar buiten kan waden. De kinderen krijgen ondertussen ook duiklessen, zodat ze eventueel met zuurstofmaskers op naar buiten kunnen worden geleid – een tocht die naar schatting vijf uur zal duren. Het risico is groot dat ze in paniek raken in de donkere, nauwe gangen.

De tieners en hun 25 jaar oude coach zitten al twaalf dagen vast in de grot. Ze werden afgelopen maandag gevonden op een zandbank twee meter boven het water, ruim twee kilometer vanaf de ingang van het grottencomplex. De afgelopen dagen hebben ze voedsel en medische hulp gekregen. Ze hebben goede moed, maar de zorg over hun fysieke en psychische gesteldheid groeit.

Het Tham Luang-grottencomplex staat tijdens het regenseizoen, dat nog tot oktober duurt, vaker onder water. Uitstel van de redding kan betekenen dat de jongens nog maanden vastzitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.