Nederlands podium op de 3 kilometer, goud voor Achtereekte als grootste verrassing

Nederland heeft de draad opgepakt, waar het bij de Olympische Winterspelen van Sotsji mee was geëindigd. Alle medailles op de 3 kilometer, goud, zilver en brons, waren zaterdagavond in Gangneung voor Nederlandse schaatssters. Ze waren alleen niet in de verwachte volgorde.

Koning WIllem-Alexander feliciteert Carlijn Achtereekte in de Gangneung Oval na de 3000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Beeld anp
Koning WIllem-Alexander feliciteert Carlijn Achtereekte in de Gangneung Oval na de 3000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.Beeld anp

De een-twee-drie, bij de vorige Spelen vier in aantal, werd deze keer aangevoerd door een pure outsider, Carlijn Achtereekte. Zij won, behalve een Nederlands kampioenschap bij de neo-senioren in 2010, nooit iets. De B-groep van de 3 kilometer in Calgary in december was voor haar, maar dat heet niet voor niets de B-categorie.

Zaterdag was alles anders. De 28-jarige rijdster uit Overijssel was van A-niveau, om niet te zeggen van 'Triple A'. Zij gooide met een strakke race het droomscenario van titelverdediger Ireen Wüst omver. Wüst wilde in Zuid-Korea haar vierde olympische (individuele) titel op rij veroveren, maar zij miste dat streven met 0,08 seconde verschil: een meter zo ongeveer. Het brons in de Nederlandse drieklapper was voor Antoinette de Jong, dit seizoen telkens de beste Nederlandse op deze afstand.

De ster van de avond

Achtereekte sloeg voor de dweilpauze toe. Er stond nauwelijks druk op haar presteren. Er was een interview met RTV Oost. De media zagen haar niet als een favoriet. Iedereen wees op de laatste vier ritten, waarin de beslissing zou vallen.

Toen de eerste Nederlandse in rit 5 ijselijk hard over het ijs ging, werd plots met potlood geschreven dat zij wel eens de ster van de avond kon zijn. Achtereekte reed in haar rit tegen de 17-jarige Poolse Bosiek naar een tijd onder de 4 minuten, op de 3 kilometer nog altijd een redelijk onverbiddelijke grens.

De 3.59,21 van haar was maar 1,1 seconde boven het laaglandwereldrecord, zoals statistici de tijden op zeeniveau graag noemen. Die toptijd is sinds 2016 in handen van de Tsjechische Martina Sablikova (3.58,11).

Ireen Wüst tijdens de 3 km. Beeld anp
Ireen Wüst tijdens de 3 km.Beeld anp

Een fractie verschil

De explosie van Achtereekte bleek na de pauze van onneembaar gehalte. Wüst, als altijd meer dan gretig in haar raceaanpak, miste de toptijd van haar landgenoot met een fractie. De Jong moest in de voorlaatste rit 0,81 toegeven. Het gaf een volledig Nederlands erepodium te zien, waarover vier jaar geleden in Sotsji al zo geklaagd was. De persconferentie na afloop ging al weer snel over die Nederlandse dominantie.

Achtereekte vertelde van de trainers, de merkenteams en de faciliteiten die in Nederland zo dik in orde zijn. zij was een schaatsster die van ploeg naar ploeg hopte. In acht jaar was zij nu aan de zesde trainer toe.

Zij is een schaatsster die niet kan bogen op een constante lijn in haar loopbaan. Jillert Anema coachte haar in 2015 naar de zilveren medaille op de 5 kilometer van de WK afstanden. Daarna zakte zij weer weg. Vorig jaar april, na een jaar bij Team Victorie, pakte zij de telefoon en belde Jac Orie, de erkende kampioenenmaker. 'Die laat iedereen snoeihard rijden', was de kennis van Achtereekte. Ze had tegen hem gezegd: 'Ik heb jou nodig.' Want ze was vaak ziek, kwakkelen noemde ze het zelf.

Wüst, Achtereekte en De Jong. Beeld anp
Wüst, Achtereekte en De Jong.Beeld anp

Zeker van goud

De verbinding met Orie die in april instemde met de transfer bleek een sterke combinatie. Achtereekte werd gekoppeld aan de Friezin Yvonne Nauta die in mei het been brak. Het was een tegenslag die overwonnen werd. Eind december plaatste zij zich voor de olympische 3 kilometer, daarna werd ze tweede op de Europese titelstrijd in januari en op de Spelen zaterdag zonder echte zenuwen, 'met gezonde spanning', naar de eerste plaats. 'Ik zei tegen mezelf: ik heb er alles aan gedaan, hard getraind. Dat moet ik nu loslaten.' Het loonde.

Achtereekte aanschouwde het, gezeten op de tribune tussen haar familie en zeven hartsvriendinnen. Ze moest haar vader Gerard geruststellen, die echt last kreeg van de zenuwen. 'Een race voor het eind wist ik dat ik brons had', sprak ze nog voorzichtig. Velen wisten toen al dat zij zeker was van het goud.

Toen de Nederlandse vrouwen gedrieën het erepodium beklommen, klonk van de tribunes 'een, twee, drie'. Het was de ongedachte, maar uiteindelijk ook weer niet zo rare eerste uitslag van het olympische schaatstoernooi.

Carlijn Achtereekte: 'Een race voor het eind wist ik dat ik brons had' Beeld anp
Carlijn Achtereekte: 'Een race voor het eind wist ik dat ik brons had'Beeld anp

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

De opening van de Spelen in Pyeongchang ging vooral over de historische toenadering tussen Korea's
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zwaaide naar het publiek, draaide zich om en schudde de hand van de lachende Kim Yo-jong, de jongere zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Nederland is in Zuid-Korea met 29 schaatsers en shorttrackers: elf geboren Friezen en twaalf 'Thialf-Friezen' die in de provincie wonen om hun sport te beoefenen. (+)

12 dingen die u moet weten over Zuid-Korea. Van K-pop, kimchi, peace-tekens, facelifts tot Samsung. (+)

Eigenlijk is schaatsen nog steeds een fundamenteel raadsel. Lees hier waarom. (+)

Drie keer ging het mis bij Sven Kramer, nu wil hij drie keer goud - is die druk wel verstandig? Twee sportpsychologen lichten toe. (+)

Is de Koreaanse methode niet langer een garantie voor succes? Zuid-Korea rekent op de shorttrackers. (+)

De alternatieven voor het schaatsen: deze ándere sporten moet u kijken. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden