Nederlands nieuwste muziekmuseum heeft primeur: piano van Marie Antoinette

Nederland is een nieuw muziekmuseum rijker. In Zutphen zijn vanaf vrijdag tientallen historische piano's te zien (en soms te horen) in een 18de-eeuwse patriciërswoning. MuziekMuseum Geelvinck heeft meteen een primeur: deze week arriveerde een mahoniehouten tafelpiano uit de collectie van de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793), de vrouw van Lodewijk XVI.

Nell Westerlaken
null Beeld
Beeld

De later onthoofde vorstin was een enthousiast pianist die maar liefst zeventien tafelpiano's aanschafte. Een tafelpiano is een klein en smal huiskamerinstrument dat doet denken aan een smalle eettafel. Het historische instrument was onderdeel van een particuliere collectie spullen van Marie Antoinette en stond anderhalve eeuw in een Frans kasteel. De piano werd enkele weken geleden geveild.

'We waren op zoek naar een Franse piano voor onze collectie en hoorden via via dat de eigenaren hun verzameling van de hand wilden doen. Een mooi toeval, zo vlak voor de opening van het nieuwe museum', zegt algemeen directeur Jurn Buisman.

Marie Antoinette was op haar manier wellicht een bescheiden muziekvernieuwer. Ze betrok haar piano's bij de Franse gebroeders Érard, waardoor deze jonge, vernieuwende instrumentenbouwers de wind in de zeilen kregen. De leden van het ancien régime luisterden liever naar 'ouderwetse' klavecimbelmuziek.

Met de opening van het nieuwe museum in Zutphen heeft het grootste deel van de 120 historische piano's uit de collectie Geelvinck onderdak gevonden. Museum Geelvinck beheert samen met het Amsterdams Pianola Museum de grootste Nederlandse collectie toetsinstrumenten uit de 18de en 19de eeuw.

Tot voor kort was een klein deel van de collectie te zien in het Amsterdamse Geelvinck Hinlopen Huis. Het nieuwe museum is gevestigd in het Zutphens patriciërshuis De Wildeman, waar voorheen Museum Henriëtte Polak was gevestigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden