Nederlands met 'taalfouten' wordt over tien jaar normaal

Hun hebben. Groter als. Het boek wat ik lees. U gruwt ervan? U kunt er maar beter aan wennen. Want binnen tien jaar is dit goedgekeurd standaardnederlands....

Dat voorspelt Hans Bennis, bijzonder hoogleraar taalvariatie van het Nederlands aan de universiteit van Amsterdam en directeur van het Meertens Instituut, beter bekend als Het Bureau uit het gelijknamige werk van Voskuil.

Bennis deed zijn voorspelling op het congres 'Waar gaat het Nederlands naar toe'. En vrijwel alle taalkundigen vielen hem bij.

'Bij het Journaal hoor je de nieuwslezers dat nog niet zeggen. Maar dat gaat veranderen', meent Joop van der Horst, hoogleraar historische taalkunde aan de universiteit van Leuven. 'Ik schat dat het vijftien jaar duurt voordat die constructies tot het officiële taalgebruik behoren.'

De taal is dynamisch, zo onderstrepen de taalkundigen. Weemoed is hier dan ook in het geheel niet op zijn plaats. Fred Weerman, hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de universiteit van Amsterdam, geeft ons Nederlanders tot hooguit 2010 de tijd om te wennen aan de volgende constructie: een mooie verhaal. Het is toch ook een mooie vrouw en een grote man.

Waarom dan opeens een mooi verhaal? Of een groot huis? 'De meeste kinderen zeggen tot hun zevende: een mooie verhaal', weet Weerman. 'Pas daarna valt het kwartje. Maar allochtone kinderen? Die leren deze uitzondering op de regel nooit.'

In de Randstad is meer dan de helft van de kinderen allochtoon. En zij bouwen ook mee aan het Nederlands van de toekomst. 'Dit taalgebruik zal zich heel snel verspreiden', meent Weerman. 'Uit onderzoek blijkt dat witte kinderen op zwarte scholen zwart Nederlands spreken.'

Een speciaal ingestelde commissie van de Nederlandse Taalunie (waarin België en Nederland samenwerken) heeft inmiddels voorgesteld om het Algemeen Nederlands om de zoveel jaar aan te passen als het dagelijks taalgebruik gaat afwijken van wat als Algemeen Nederlands geldt.

Het advies is inmiddels overgenomen door de Raad voor de Nederlandse Taal- en Letterkunde en wordt nu voorgelegd aan de ministers van Onderwijs en Cultuur in Nederland en België.

Dus als TV-presentatoren, Tweede Kamerleden en leraren straks in navolging van Johan Cruijff massaal spreken over de man wie de bal heeft, dan wordt het vanzelf Algemeen (Beschaafd) Nederlands.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden