‘Nederlands meisje bij FARC is nog in leven’

De Nederlandse Tanja Nijmeijer leeft nog en zit in een kampement van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Dit hebben twee 17-jarige ex-strijdsters, die vorige maand de FARC zijn ontvlucht, maandag in de Colombiaanse krant El Tiempo gezegd....

Van onze buitenlandredactie

De twee meisjes, die behoorden tot de bewaking van de onlangs overleden oprichter van de FARC, Manuel Marulanda, zeiden de 30-jarige Nijmeijer, beter bekend onder haar schuilnaam Eillen, enkele maanden geleden nog in leven te hebben gezien.

Nijmeijer, die ruim zeven jaar geleden naar Colombia vertrok en als vertaalster aan de slag ging voor de FARC, werd vorig jaar wereldnieuws nadat het Colombiaanse leger haar dagboek vond bij een aanval op het FARC-kamp waaruit zij halsoverkop was gevlucht. Fragmenten uit haar dagboek, waarin Nijmeijer zich beklaagde over het rebellenleven in de jungle en kritiek uitte op de leiding van de FARC, werden gepubliceerd in de Colombiaanse krant El Tiempo.

Destijds verklaarden deskundigen dat Nijmeijer zich voor het verlies van haar dagboek en haar kritiek op de FARC zou moeten verantwoorden voor een tribunaal van de guerrillabeweging. Gevreesd werd dat de FARC Nijmeijer de doodstraf zou opleggen.

Uit de verklaring van de twee gedeserteerde meisjes blijkt nu dat dat niet is gebeurd. Wel is Nijmeijer na haar vlucht ziek geweest – niet duidelijk is waaraan zij heeft geleden – en is overgeplaatst naar het kamp van FARC-commandant Jorge Briceño, alias Mono Jojoy.

Deze hoogste baas van de militaire vleugel van de Colombiaanse guerrillabeweging en lid van het zevenkoppig ‘secretariaat’ van de guerrillabeweging. Hij wordt gezocht voor roof, moord en terrorisme en wordt algemeen beschouwd als degene die in 2002 verantwoordelijk is geweest voor de ontvoering van de Frans-Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt.

Volgens de FARC-strijdsters zou er in het kamp waar ze Nijmeijer in december 2007 voor het laatst hebben gezien nog een Nederlands meisje als vertaalster werken. Hoewel ze de Spaanse taal niet zo goed zou beheersen zou zij de rechterhand van commandant Mono Jojoy zijn en vertalingen voor hem maken.

Vermoedelijk gaat het om een van de vrouwen over wie Nijmeijer in haar dagboek heeft geschreven. De Nederlandse vrouw zou in de FARC ‘Alexandra’ worden genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden