Nederlands materieel inzetbaar voor hulp en militair ingrijpen

Nemen Nederlandse troepen daadwerkelijk deel aan de strijd tegen het internationaal terrorisme, dan opereren ze in het schemergebied tussen humanitaire en militaire actie....

Nederland heeft een KDC-10-vliegtuig ter beschikking gesteld, dat zowel gevechtsvliegtuigen in de lucht kan bijtanken als voor transportdoeleinden gebruikt kan worden. F-16-vliegtuigen zullen, anders dan in de Kosovo-crisis van 1999, geen bombardementen uitvoeren. Nederland heeft zes F-16-fotoverkenners in petto.

Minister van Defensie De Grave wees er vrijdag op dat die indirect een humanitaire taak vervullen. Door vluchtelingenstromen in kaart te brengen 'kan het aantal burgerslachtoffers mogelijk beperkt worden'. Voor verkenningsvluchten heeft het kabinet ook vier Orions beschikbaar gesteld.

Deze patrouillevliegtuigen behoren tot de uitrusting van de marine, die in de kabinetsplannen 'zwaar belast wordt', zoals militaire deskundigen zeggen. Drie fregatten, twee mijnenjagers en zelfs een onderzeeër worden zonodig ingezet. De marine levert maximaal negenhonderd mannen en vrouwen - het leeuwendeel van de aangeboden Nederlandse bijdrage.

Nederland heeft het aantal fregatten de laatste jaren verminderd naar veertien, waarvan er één zich permanent in het Caribisch gebied bevindt, en twee deel uitmaken van een NAVO-vloot. Die twee zijn al opgestoomd naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee, kort na de aanslagen in de VS.

De forse bijdrage van de marine springt temeer in het oog omdat Afghanistan niet aan zee ligt. De Grave sprak echter over een belangrijke ondersteunende taak. Zo zouden schepen kunnen worden ingezet ter bescherming van olietankers in de Arabische Zee en de Golf van Oman.

Of en waar Nederlandse troepen en materieel worden ingezet, is nog onderwerp van overleg in Tampa, Florida. 'Alle onderdelen moeten nog uitgewerkt worden', aldus premier Kok. Sinds enkele weken voert een Nederlandse luchtmachtofficier in het Amerikaanse commandocentrum overleg met landen die een bijdrage willen leveren. Andere Nederlandse militairen hebben de afgelopen dagen bezoeken gebracht aan enkele voormalige Sovjet-republieken, die als uitvalsbases kunnen dienen voor verkenningsvluchten.

Nederland plaatst zich met zijn potentiële bijdrage in de rij van veel grotere NAVO-landen als Duitsland, Frankrijk en Italië, beklemtoonde Kok. Hij sprak over een 'zwaar, maar realistisch pakket aan mogelijkheden', waarmee Nederland 'zeer ruim aan de maat is'. Er is geen zekerheid dat de VS, ondanks hun formele verzoek, gebruik maken van alle door Nederland aangeboden diensten. De bijdrage is toegezegd voor een periode van twaalf maanden. Nederland stelt de eigen troepen niet onder buitenlands commando.

De landmacht komt volgens Kok wellicht in beeld als Amerikanen de Balkan verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden