Nederlands leren voor mensen in de bijstand verplicht

Wie bijstand wil en geen Nederlands spreekt, moet de taal gaan leren. De eis geldt voor iedereen: Nederlanders, inwoners van de EU en immigranten van daarbuiten. Wie geen Nederlands leert en geen diploma haalt, krijgt tijdelijk geen uitkering.

Polen krijgen Nederlandse les in Den Haag.Beeld anp

Vrijdag buigt de ministerraad zich over dit voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken. Met deze nieuwe eis voor het ontvangen van bijstand wil het kabinet de kans op werk vergroten en de integratie in Nederland bevorderen.

Het voorstel is een afzwakking van een afspraak uit het regeerakkoord van VVD en PvdA. Daarin werd beheersing van de Nederlandse taal nog als voorwaarde genoemd voor het ontvangen van bijstand. Zo'n eis blijkt volgens het internationaal recht niet haalbaar omdat die discriminerend werkt.

De maatregel volgt op een pakket aanscherpingen van de eisen voor onder meer de bijstand dat Klijnsma in november naar de Tweede Kamer stuurde. De meeste aandacht daarin trok de verplichte tegenprestatie. Daarin staat echter ook de eis dat het vinden van werk niet belemmerd mag worden 'door kleding, gebrek aan persoonlijke verzorging of gedrag'.

Het gaat bijvoorbeeld om bijstandsontvangers die in boerka solliciteren, met een integraalhelm op of op teenslippers. Als er geen werk te vinden is waar dergelijke kleding geen bezwaar is, moet de sollicitant de kleding aanpassen, anders wordt de uitkering drie maanden stopgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden