Nederlands Instituut Rome heeft crisis overwonnen

Het Nederlands Instituut in Rome heeft een aantal belangrijke culturele projecten op stapel staan, waaronder twee internationale congressen. De diepe crisis die voortvloeide uit een reorganisatie van het buitenlandse culturele beleid van Nederland, is geheel overwonnen....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Sinds 1991 staat het instituut onder beheer van de universiteit van Groningen. In het bestuur zijn ook de andere Nederlandse universiteiten vertegenwoordigd. De directeur van het instituut, dr Th. J. Meijer, heeft zijn aanvankelijke scepsis over de nieuwe structuur geheel laten varen. De samenwerking met de universitaire wereld, zegt hij, is de laatste jaren zeer versterkt.

Op 19 en 20 januari organiseert het instituut samen met de Bibliotheca Hertziana, 's werelds belangrijkste kunstgeschiedenisbibliotheek, een internationaal congres over de 'affecten' in de vroege barokkunst. Deze periode begint in 1600 met Caravaggio. Met affecten wordt bedoeld de uitdrukking van gemoedstoestanden, waarmee de schilder de reactie van de kijkers probeerde te conditioneren.

Vooraanstaande experts uit Italië, de VS en Nederland zullen aan het werkcongres deelnemen, evenals specialisten op het gebied van retoriek en muziek, waar zich hetzelfde verschijnsel voordoet.

Veel belangstelling is er ook voor een ronde-tafelbijeenkomst van Nederlandse en Italiaanse archeologen over de honderd jaar geleden begonnen opgravingen in Satricum in zuid-Latium. Deze worden uitgevoerd door Nederlandse archeologen. Door bureaucratische problemen is de afgelopen twee jaar de vergunning om te graven niet afgekomen, maar nu heeft de archeologe Marijke Gnade van de Universiteit van Amsterdam weer toestemming gekregen. Ze heeft ook een sponsor gevonden voor de opgravingscampagnes van de komende vijf jaar.

De bijeenkomst vindt plaats op 10 juni. Aansluitend is een tweedaags congres over terracottabekleding van antieke daken, zoals het dak van de tempel in Satricum.

De archeologische afdeling van het instituut zet de studie voort naar de wandschilderingen in de Domus Aurea, het paleis van keizer Nero. De directie van de Vaticaanse musea heeft het Nederlands Instituut gevraagd de oude schilderingen te bestuderen die gevonden zijn onder de kerk van de Sint Jan van Lateranen.

De kunsthistorische afdeling is bezig met een breed onderzoek naar de inrichting van kerken in Rome van de vierde eeuw tot de renaissance. De historische afdeling sluit het in 1904 begonnen onderzoek af naar de gegevens over Nederland in kerkelijke archieven in Rome. Ook gaat ze het bronnenmateriaal onderzoeken over de dominerende rol van Nederlandse en Vlaamse missionarissen.

In november is een tentoonstelling gepland van tekeningen van Rembrandt en zijn leerlingen uit de kostbare Groningse collectie Hofstede-De Groot. Voor Nederlandse studenten komt een cursus over het 'fascisme in Rome tussen propaganda en werkelijkheid'. Voor studentengroepen zijn in het souterrain van het instituut nieuwe faciliteiten ingericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden