Nederlands hulpteam onderweg naar Nepal

Een Nederlands hulpteam is vanavond naar Nepal vertrokken om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving die het land zaterdag trof.

Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.nl) vertrekt van vliegbasis Eindhoven. Beeld anp
Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.nl) vertrekt van vliegbasis Eindhoven.Beeld anp

Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.nl), bestaande uit 62 Nederlanders en acht honden, is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Het team maakt deel uit van een bredere EU-reddingsoperatie en arriveert maandag in Nepal.

Het Nederlandse vliegtuig vervoert verder vijf ton aan hulpgoederen voor de noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) stelde zondag een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp. 'Er speelt zich in Nepal een verschrikkelijk drama af; mensen zijn dakloos en verkeren in onzekerheid over hun geliefden. We willen graag helpen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen. Onze hulpverleners hebben heel veel ervaring en zijn meteen inzetbaar', aldus Ploumen.

Teamleider Peter Bos hoopt met zijn mensen nog zoveel mogelijk inwoners van Nepal onder het puin vandaan te kunnen halen. 'Ons belangrijkste doel is om mensen te redden. Het bijzondere aan deze aardbeving is dat er al zo'n 25 grote naschokken zijn geweest. Dat is uitzonderlijk veel. Het betekent dat de huizen steeds minder stabiel worden en dat er nog meer gevaar voor instorting is. Het is daarom zeker zinnig dat we gaan', aldus Bos.

De laatste klus van Bos en zijn team was bij de grote aardbeving in Haïti in 2010. 'De beving in Haïti is wel vergelijkbaar met die in Nepal. We zijn erop voorbereid wat we daar zullen aantreffen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden