Nederlands havenproject Guatemala mislukking

Een Nederlands miljoenenproject om de haven van een Guatemalteeks dorp te moderniseren is op een mislukking uitgelopen. Champerico, een dorp aan de Pacifische kust, zit met een dichtgeslibde haven van waaruit geen boot meer kan uitvaren.

AMSTERDAM - De Guatemalteekse autoriteiten geven de betrokken Nederlandse bedrijven de schuld van het fiasco, waar mee 9 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld was gemoeid.

Luis Prado, directeur van de lokale havenautoriteit, is gevlucht uit Champerico omdat boze inwoners hem en zijn werknemers bedreigen. 'Ik kan hun woede goed begrijpen', zegt Prado. 'Ze hadden al hun hoop op de nieuwe haven gevestigd, maar nu is de armoede in het dorp alleen maar toegenomen.'

Het professionaliseren van de haven zou de economie in de regio een impuls geven, zo redeneerde de Nederlandse regering toen ze in 2007 9 miljoen euro beschikbaar stelde voor de bouw van een aanlegsteiger, golfbrekers en een dam. De Guatemalteekse regering legde de overige 29 miljoen euro op tafel. Champerico moest een moderne vissershaven krijgen met alle daarbij behorende faciliteiten, zoals diepvriesloodsen en een reparatiehal voor visnetten.

Bijna driekwart van de achtduizend inwoners van Champerico leeft van de visserij en garnalenvangst. Al dertig jaar drongen de vissers aan op verbetering van hun haven. Die bestond uit een oude aftandse pier loodrecht op de kust. De aangelegde bootjes waren daardoor onbeschermd tegen de hoge golven en zware stroming en voor grotere boten was het onmogelijk de haven aan te doen.

Een voorwaarde voor de subsidie was dat het project uitgevoerd zou worden door het Nederlandse bedrijf Van Oord ACZ Marine Contractors onder toezicht van het eveneens Nederlandse adviesbureau Royal Haskoning. Alvorens aan de bouw te beginnen, onderzocht Haskoning in 2005 de haalbaarheid van het project. Deze 220 duizend euro kostende studie werd grotendeels betaald door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Het betrekken van het bedrijfsleven bij ontwikkelingsprojecten is de afgelopen jaren speerpunt geworden van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

'De economie van Champerico heeft een flinke impuls gekregen door een grotere, modernere en beter bereikbare haven', zo presenteert Van Oord het havenproject op zijn website. In de praktijk heeft de haven slechts een half jaar gefunctioneerd en is juist sprake van een economische teruggang. 'De vissers zijn woedend en slechter af dan voorheen', zegt Abraham Serrano, directeur van de vissersbond van Champerico. 'De haven ligt vol zand en we moeten de bootjes door het slijk naar de zee slepen om ons werk te kunnen doen. Dat is zwaar werk en kost ons minstens een half uur per boot.'

'Het project heeft niet opgeleverd wat we ons ervan hadden voorgesteld', zegt de Nederlandse ambassadeur in Guatemala Jan-Jaap van de Velde. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat het contract tussen de Guatemalteekse havenautoriteit Epnac en de Nederlandse bedrijven volledig en naar tevredenheid is uitgediend. 'Pas daarna zijn door onvoorziene omstandigheden, namelijk overmatige zandophoping, de problemen ontstaan.'

'Wij hebben destijds inderdaad getekend voor de goede uitvoering van het project', zegt Epnac-directeur Prado. 'Maar toen wisten we nog niet dat de haven een half jaar later dichtgeslibd zou zijn.' Prado is woedend op Van Oord en de Haskoning. 'De haalbaarheidsstudie is slecht gedaan. Van experts zou je verwachten dat ze zandophopingen kunnen voorzien.' Haskoning en Van Oord willen niet reageren.

Tijdens de verkiezingscampagne die op dit moment in alle hevigheid woedt in het Midden-Amerikaanse land hebben verschillende kandidaten Champerico bezocht en schande gesproken van de gang van zaken. 'Het project is volledig mislukt', zei de Guatemalteekse vicepresident Rafael Espada onlangs in de Guatemalteekse krant Prensa Libre. 'De berekeningen zijn slecht uitgevoerd. Om de fouten te herstellen is minstens 18 miljoen euro nodig.'

Toen bleek dat het project was mislukt, heeft Nederland Guatemala gewezen op de mogelijkheid een nieuwe financieringsaanvraag te doen, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Hierover is in Guatemala niks bekend, zegt een woordvoerster van het Guatemalteekse ministerie van Infrastructuur. 'Wij hebben geen idee waar we die 18 miljoen vandaan moeten halen.'

Prado stuurde een brief naar de Nederlandse ambassade, waarin hij om meer geld vroeg. 'Tot onze spijt hebben we hiervoor op dit moment geen geld beschikbaar', aldus het antwoord van de ambassade. Wij hopen dat de problemen spoedig zullen zijn opgelost.'

-------------------------------

Van Oord krijgt opdrachten in Brazilië

Baggeraar Van Oord, het bedrijf dat de werkzaamheden in Champerico uitvoerde, heeft in Brazilië twee opdrachten gekregen ter waarde van 165 miljoen euro voor baggerwerkzaamheden in de haven van Suape in de staat Pernambuco. De werkzaamheden gaan voor het einde van dit jaar van start. Dat maakte Van Oord vrijdag bekend.

De eerste opdracht betreft het verdiepen van het toegangskanaal van de haven van Suape van 15 meter naar 20 meter diepte. Hiervoor moet 5 miljoen kubieke meter grond worden verwijderd. De werkzaamheden eindigen in september 2013.

Daarnaast gaat Van Oord een toegangskanaal uitbaggeren en een bassin aanleggen voor de nieuwe Promar-scheepswerf. Dit project loopt tot mei 2012.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden