Nederlands grootste aanbieder van abortussen declareerde ten onrechte zware narcoses

De zeven abortusklinieken van CASA hebben de staat voor bijna 6 miljoen euro gedupeerd door tienduizenden keren ten onrechte een narcose te declareren. De klinieken verdoofden vrouwen door ze in een roes te brengen, maar veinsden daarna in declaraties dat het om een zwaardere narcose ging, waardoor ze per abortus gemiddeld honderd euro extra overheidssubsidie beurden.

Jonathan Witteman
null Beeld Frank Muller
Beeld Frank Muller

Deze beschuldiging verscheen woensdag in het Nederlands Dagblad, dat van een 'miljoenenfraude' spreekt. De 'christelijk betrokken' krant vlooide afgelopen maanden de tussen 2000 en 2014 ingediende declaraties van alle vijftien Nederlandse abortusklinieken na. Uit de declaraties zou blijken dat het inmiddels deels failliete CASA, verantwoordelijk voor de helft van het aantal abortussen in Nederland, bij ongeveer 52 duizend behandelingen ten onrechte een narcose heeft gedeclareerd. De belastingbetaler, die de abortussen subsidieert, zou daarmee voor 5,9 miljoen euro zijn benadeeld, aldus het ND. Bovendien zou het aan de klinieken gelieerde bedrijf CASA Medical behandelingen dubbel hebben gedeclareerd. Bij echo's, soa-testen en andere behandelingen ging er een bonnetje naar zowel de opdrachtgever als de zorgverzekeraar.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) lichtte dinsdagavond de Tweede Kamer in over de toestand bij Nederlands grootste aanbieder van abortussen. Onder de paraplu van CASA vallen drie stichtingen, waarvan er begin vorige maand twee failliet zijn verklaard. Alleen de stichting met daarin de zeven abortusklinieken - in Maastricht, Leiden, Den Haag, Goes, Rotterdam, Houten en Amsterdam - is niet failliet. Maar het kliniekpersoneel was ingewikkeld genoeg in dienst van een van de failliete stichtingen, waardoor CASA nu in allerijl mensen moet aannemen. Volgens de begin deze maand aangestelde curator Marc Udink kunnen vrouwen desondanks nog steeds terecht voor een abortus in de klinieken. Naar het hoe en waarom van de failliet gegane CASA-stichtingen doet Udink nog onderzoek, maar aan de klandizie lag het niet, denkt hij. 'De omzetten bleven vrijwel gelijk.'

Verdoving door verpleegkundigen

Schippers spreekt in haar brief aan de Tweede Kamer over 'onrechtmatigheden met betrekking tot de subsidieverstrekking aan abortusklinieken'. Zowel de Nederlandse Zorgautoriteit als het ministerie van Volksgezondheid hebben onderzoek gedaan naar de declaraties van CASA, aldus Schippers. De minister heeft daarop de te veel betaalde subsidie voor abortussen teruggevorderd bij CASA. Een bedrag noemt ze niet, maar het zou gaan om de door het Nederlands Dagblad genoemde 5,9 miljoen euro, aldus curator Udink.

De Volkskrant beschreef al in 2014 hoe nieuwkomer CASA door oudere abortusklinieken werd beschuldigd van fraude met nepnarcoses. Bovendien liet CASA de verdovingen toedienen door een verpleegkundige in plaats van door een anesthesioloog, zoals wettelijk vereist is. Op deze manier zou CASA geld besparen. 'Oneerlijke concurrentie', vond directeur Leo Querido van de Utrechtse abortuskliniek Vrelinghuis. Hij trok aan de bel bij minister Schippers, maar die zag destijds geen probleem in de praktijken van CASA; de Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde dat de zeven klinieken geen regels hadden overtreden.

Curator Udink noemt het 'onzin' dat CASA nu beschuldigd wordt van fraude. Volgens hem heeft Casa slechts de subsidieregels anders geïnterpreteerd dan concurrerende klinieken. 'Dat neemt niet weg dat er onrechtmatigheden kunnen zijn geweest, daar doe ik nu onderzoek naar. Als deze onrechtmatigheden moedwillig blijken te zijn geweest, dan gaan we richting het strafrecht, maar daar zie ik vooralsnog geen enkele aanleiding toe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden