Nederlands gezin niet welkom in Molukse wijk

Bewoners van de 'Molukse wijk' in Sittard, bestaande uit twee straten, verzetten zich tegen de toewijzing van een lege woning aan een Nederlands gezin....

'De Molukse wijk is alleen voor Molukkers', staat op een spandoek te lezen op een kerk. In de Jan van Eijck- en Pieter Breughelstraat wonen ruim 25 Molukse gezinnen: één grote familie.

Volgens de Molukkers heeft hun protest niets met discriminatie te maken. Ze willen dat WVS de afspraken nakomt. De woningstichting, die de woningen in 1985 heeft overgenomen, erkent dat destijds is overeengekomen dat een Molukse bewonerscommissie de toewijzing van de huizen op zich zou nemen.

Maar de commissie is twee jaar geleden opgeheven, omdat het laatste lid zich uit tijdgebrek terugtrok. Toen is aan WVS gevraagd de toewijzing te doen.

Donderdag hebben de bewoners aan WVS een petitie aangeboden, waarin ze eraan herinneren dat veertig jaar geleden is afgesproken dat beide straten Moluks zouden blijven. De woningstichting reageerde vrijdag geschrokken en komt de Molukkers tegemoet. Ze is bereid de toewijzing van het huis terug te draaien. De Molukse gemeenschap heeft al een familielid op het oog voor de woning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.