Commentaar

'Nederlands EU-exit vergt betere uitleg dan PVV-rapport'

De drastische stap van een Nederlandse exit uit de EU vergt een betere uitleg dan Wilders' rapport geeft, schrijft Fokke Obbema in zijn commentaar.

OPINIE - Fokke Obbema
Wilders met het 'NExit'-rapport. Beeld epa
Wilders met het 'NExit'-rapport.Beeld epa

Een vertrek uit de Europese Unie is gunstig voor ons land, omdat het allerlei economische voordelen biedt. Na twee decennia komen die neer op 10 procent extra welvaart. Dat concludeert het Britse bureau Capital Economics, dat voor PVV-leider Geert Wilders de 'Nexit' onderzocht. Hij noemde de conclusies het 'beste nieuws in jaren'. Als rolmodel voor Nederland ziet hij Zwitserland.

De uittredingskwestie vergt een bredere benadering dan een strikt economische. Ook historische en (geo)politieke overwegingen behoren een rol te spelen. Dat die buiten beschouwing zijn gelaten, is niet toevallig. Want die pleiten eerder voor versterking van de EU dan voor verzwakking. In een tijdperk dat door de VS en China wordt gedomineerd, kan Europa alleen een rol van betekenis spelen wanneer het de rijen gesloten houdt. Mét het EU-lidmaatschap is dat lastig, zónder is het onmogelijk.

Invloed
Bovendien zou Nederland zichzelf op machtspolitiek vlak in de voet schieten. Er kan schamper worden gedaan over de Nederlandse invloed op een EU met 28 landen, maar juist het Zwitserse voorbeeld geeft aan hoe frustrerend het is om met een veel grotere tegenspeler te moeten onderhandelen. De EU legt de Zwitsers allerlei regels op waarop zij geen enkele invloed kunnen uitoefenen.

Ook behoort mee te tellen dat de EU vrede en veiligheid weet te garanderen en aan een beter respect voor mensenrechten bijdraagt dan in de meeste andere werelddelen. Uittreding zou aan respect voor die waarden eerder afbreuk doen dan bijdragen.

Economisch valt er op de Britse berekeningen veel af te dingen. De voordelen van de EU zijn achterwege gelaten, maar de nadelen zijn uitvergroot. Als volleerde advocaten van Wilders zijn deze economen te werk gegaan. Daarmee is helaas geen serieuze aanzet tot een debat over de voor- en nadelen van de EU gegeven. Laat staan dat het 'beste nieuws in jaren' tot ons is gekomen.

Fokke Obbema is buitenlandredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden