Nederlands-Duits Afrika-beleid op til

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken gaat samen met zijn Duitse ambtgenoot Fischer een gezamenlijk Afrika-beleid ontwikkelen. Door samen te werken met een gelijkgezind en invloedrijk lid van de Europese Unie, hoopt Van Aartsen dat Nederland een rol kan gaan spelen in het Europese Afrika-beleid....

Dat zei de VVD-minister donderdag tijdens overleg met de Tweede Kamer over de samen met PvdA-minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking opgestelde Afrika-notitie. Van Aartsen noemde het een voordeel dat Nederland, in tegenstelling tot Duitsland, geen verleden in Afrika heeft als kolonisator.

Nederland trekt in de EU al samen met Duitsland op in het Grote Merengebied. VVD-Kamerlid Voorhoeve gooide roet in het eten met zijn opmerking dat Duitsland niets ziet in de hulp die Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Canada aan Rwanda geven. In de EU is het vooral Frankrijk dat er een eigen Afrika-beleid op na wil houden.

Zowel Van Aartsen als Herfkens is van mening dat in de Europese Raad, de bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken, meer over Afrika moet worden gesproken. Herfkens noemde het een 'belediging voor Afrika' dat de Afrika-politiek in de EU aan de ministers voor Ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp wordt overgelaten.

Herfkens voegde daar haastig aan toe dat dit geen kritiek was op haar voorganger Pronk. Nu de Europese Commissie eindelijk één commissaris heeft voor ontwikkelingssamenwerking, denkt Herfkens dat het 'ooit nog een keer wat wordt' met de EU-hulp.

Van Aartsen en Herfkens benadrukten dat Nederland niet langer één minister voor Afrika heeft. Voorheen was dat minister Pronk. In Paars I is minister Van Mierlo voorzichtig begonnen met het terugdringen van de politieke invloed die Pronk uitoefende in Afrika. De huidige ministers op Buitenlandse Zaken trekken die lijn gezamenlijk door. 'Wij beiden hebben nogal wat engagement', zei Van Aartsen.

Toen Herfkens opsomde welke landen in Afrika ze al had bezocht, vroeg het CDA-Kamerlid Van Ardenne 'wat er dan nog overblijft voor Van Aartsen'. Herfkens reageerde met 'onzin'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden