Nederlands Dans Theater danst drie jaar geen Kylián

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERANNETTE EMBRECHTS

DEN HAAG - Vanaf september 2014 danst het Nederlands Dans Theater (NDT) drie jaar lang géén enkel werk uit het oeuvre van meesterchoreograaf Jirí Kylián. Nu danst het Haagse topdansgezelschap regelmatig reprises van klassiekers van zijn voormalig artistiek leider - vaak de trekkers van een programma. Op verzoek van Kylián zelf verschijnt tot najaar 2017 geen enkel werk van hem op het programma van NDT.

Deze opmerkelijke beslissing werd gisteravond door het gezelschap bevestigd. Kylián is al jaren bezig zich terug te trekken van het Haagse dansgezelschap waarvan hij bijna 25 jaar artistiek leider was (1975-1999) en 35 jaar huischoreograaf (tot 2009). Onder zijn leiding groeide het NDT uit tot een van 's werelds beste moderne dansgezelschappen. Jarenlang stond de 'Kylián-company' garant voor uitverkochte zalen; het was het paradepaardje van toenmalig koningin Beatrix tijdens diverse staatsbezoeken.

Sinds Kyliáns vertrek zoekt het gezelschap naar een nieuwe koers en toonaangevend gezicht. Opvolgers Anders Hellström en Jim Vincent vertrokken voortijdig en roemloos. Sinds november 2011 is voormalig danser Paul Lightfoot artistiek leider; onder Kylián groeide Lightfoot met partner Sol León uit tot vermaard choreografenduo.

Volgens Kylián moet het NDT zijn Kylián-imago eindelijk serieus inruilen voor experiment en vernieuwing. Zijn erfenis en reputatie, hoe vermaard ook, zijn eerder obstakels dan vleugels: 'Er is geen conflict, maar met deze beslissing forceer ik het gezelschap tot vernieuwing. Ik ben bij NDT groot gegroeid omdat ik niet gehinderd werd door traditie. Alles kon, alles mocht. Nu moet Paul de vrijheid voelen zich te profileren met nieuw werk en nieuwe namen.'

Lightfoot geeft toe eerst vreemd te hebben opgekeken van Kyliáns voorstel. 'Het is toch alsof iemand zijn eigen ei uit het nest duwt. Na een jaar van gesprek snap ik het en sta ik achter deze 'time out'. Hij dwingt ons de lege plek met iets nieuws te vullen. Kylián straft ons niet; hij daagt ons uit.'

Het NDT presenteert nu vaker avondvullende voorstellingen rond werk van één signatuur zoals van duo Lightfoot-León of de huischoreografen Crystal Pite, Johan Inger, Marco Goecke en Alexander Ekman. Komend seizoen begint nog wel met An evening with Jirí Kylián. 'Dat wordt geen goodbye-festival', benadrukt Lightfoot. De meer dan honderd werken van Kylián zijn eigendom van de Kylián Foundation.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden