Nederlands consulaat in Osaka blijft ook open

Na de consulaten in München, Milaan, Antwerpen en Chicago, is nu ook de vijfde met sluiting bedreigde diplomatieke post in Osaka gered. Nederland krijgt er tevens een nieuw consulaat bij: in Koerdisch Irak. Een 'laptopdiplomaat' heeft daar twee jaar zo succesvol kwartier gemaakt en ondernemers begeleid, dat de eenmanspost wordt opgewaardeerd tot een volwaardig consulaat-generaal.

DEN HAAG - Dit heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. De redding van de diplomatieke posten en het openen van het nieuwe consulaat is te danken aan een aangenomen motie van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma eind vorig jaar, waardoor Buitenlandse Zaken 20 miljoen euro minder hoeft te bezuinigen op diplomatie.


Opvallend is dat Timmermans vooral het 'handelsbelang' van de posten beklemtoont. Zo is de eenmanspost in de stad Erbil in Koerdisch Irak twee jaar geleden in de eerste plaats opgezet om Nederlandse ondernemers te begeleiden. Zij bouwen daar nu met succes woontorens, leggen busbanen aan en handelen in runderen.


De eenmanspost staat symbool voor de modernisering van de diplomatie, kondigde Timmermans vorige zomer al aan. Door bezuinigingen en razendsnelle internationale politieke omwentelingen, moet het Nederlandse diplomatieke corps kleiner en flexibeler worden. Er komen daarom steeds meer 'eenpitters' bij. Zij vestigen zich in een hotelkamer of eenvoudig kantoor en kijken gedurende twee jaar welke Nederlandse belangen in dat land behartigd kunnen worden.


'Laptopdiplomaat' Jeroen Kelderhuis (39) trok alleen naar Erbil en vestigde zich daar in een nog niet afgebouwd kantoor, waarboven hij ook sliep. Geen staf, residentie of vlag. Was het tegengevallen, dan was de laptopdiplomaat weer weggetrokken.


De opwaardering van de eenmanspost in Erbil naar volwaardig consulaat-generaal betekent nog meer dienstverlening aan Nederlandse ondernemers en is ook handig voor Iraakse handelspartners die in Nederland zaken willen doen, stelt Timmermans. Zij kunnen straks een visum aanvragen via het nieuwe consulaat.


De vijf met sluiting bedreigde consulaten gaan in afgeslankte vorm verder en gaan zich eveneens vooral richten op Nederlandse handelsbelangen. Alle andere consulaire taken verdwijnen, behalve de hulp aan Nederlanders in noodsituaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden