Nederlands-Belgische animositeit vrijwel verdwenen

De haven van Antwerpen is beter dan de Rotterdamse haven. De hogesnelheidslijn ligt in België al klaar. Maar de beste Belgische voetballers spelen liever in Nederland en de Nederlandse bedrijven zijn internationaler georiënteerd dan de Belgische....

Van onze verslaggever

De tijd van de Nederlands-Belgische animositeit, gesymboliseerd door de Hel van Deurne, de voetbalwedstrijd tussen de Rode Duivels en Oranje, is voorbij. Ook op economisch gebied.

Weliswaar vlot het niet altijd binnen de top van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. En klagen de Belgen weleens over de vaak te late intercity uit Amsterdam die hun dienstregeling in de war schopt. Of somberen ze over het feit dat de Nederlandse overheid de eigen Betuwelijn en de eigen Rotterdamse haven wil bevoordelen ten koste van de IJzeren Rijn (de spoorlijn van Antwerpen naar het Duitse achterland).

Maar als het puntje bij paaltje komt is het pais en vree en komt er een vergelijk. Zo betaalt Nederland rustig achthonderd miljoen gulden voor de aanleg van een stuk Belgische hogesnelheidsspoor en wordt de IJzeren spoorlijn binnenkort alsnog heropend.

Net als de Nederlanders zijn de zuiderburen sterk afhankelijk van de Europese economie. Door de opleving van de Europese handel en een levendige binnenlandse vraag kruipen de Belgen uit het economische moeras.

De Nederlandse handel helpt daarbij matig. In de eerste helft van dit jaar steeg zowel de invoer uit als de uitvoer naar Nederland. Maar de handelsbalans slaat nog altijd fors door in het voordeel van de Hollanders.

Jaarlijks voeren de Belgen ongeveer 40 miljard gulden uit naar Nederland, en 50 miljard in. Voor Nederland is dat ongeveer 10 procent van de totale in- en uitvoer. De Belgen kopen in Nederland vooral aardgas en olieprodukten, terwijl auto's, autoprodukten en meubelen richting noorden verhuizen.

De officiële cijfers worden echter vervuild doordat de koopkracht van de dagjesmensen er niet in is verwerkt. Ruim 70 procent van de Nederlands grensstreekbewoners versterken de 'Belgische' consumptie door weleens in België te winkelen, zo blijkt uit onderzoek. Ook de kapitaalkrachtige emigranten, die met hun in Nederland vergaarde vermogen naar België vertrekken, zie je niet terug in de cijfers.

Nederlanders vestigen zich nog altijd graag in België, hoewel de reden daarvoor in de loop van de tijd iets is veranderd. Vroeger trokken vooral de rijke burgers naar het Zuiden, om in België te genieten van de lagere vermogensbelasting. Tegenwoordig emigreren echter vooral de jonge Nederlanders uit de grote steden. Zij bezitten liever een villa in België dan een rijtjeshuis in de Randstad. In België zijn de huizen veel goedkoper, is meer ruimte en krijgt men per 1 januari 2001 een bonus. Na de invoering van het nieuwe belastingstelsel kan men onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente van de Belgische woning aftrekken.

Elk jaar vertrekken circa achtduizend Nederlanders naar het zuiden, een aantal dat jaarlijks met 10 procent groeit. Een klein deel, ongeveer 2500, keert na enige tijd weer huiswaarts.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden