Nederlands bedrijfsleven verduurzaamt stuk sneller dan overheid

Het Nederlandse bedrijfsleven is een stuk voortvarender aan de slag met duurzaamheid dan de overheid.

Wieteke van Zeil
Commercial voor windenergie van Eneco, 2013. Beeld
Commercial voor windenergie van Eneco, 2013.Beeld

Een voorhoede van bedrijven maakt in rap tempo concrete stappen en haalt hiermee de doelen die de overheid heeft gesteld ruim in. Dat zeggen duurzaamheids- en communicatie-experts tegen de Volkskrant.

Albert Heijn wil in 2025 alle 900 winkels laten draaien op klimaatneutrale energie. Alle energie voor licht, warmte en koeling wekt het bedrijf dan zelf op, of het koopt schone energie in. Dat zegt woordvoerder Els van Dijk. 'Bij elke verbouwing wordt daartoe nu al de gasaansluiting verwijderd en worden zonnepanelen toegevoegd.'

Sinds 1 januari rijden alle elektrische treinen van NS klimaatneutraal op windenergie door een samenwerking met Eneco. Unilever heeft sinds 2008 de afval uit eigen productie gereduceerd met 97 procent en wil in 2020 het watergebruik en de broeikasgasuitstoot op het niveau van 2008 hebben, terwijl de productie verdubbelt.

KLM koopt sinds eind 2016 drie jaar lang voor alle vluchten vanaf Los Angeles duurzame biobrandstof in. Die wordt gemaakt van gebruikt frituurvet en kan mengen met kerosine. Omdat 100 procent op biobrandstof vliegen nog niet is toegestaan - 50 procent is het maximum - wordt de totale hoeveelheid voor KLM op het vliegveld van LA aan de reguliere tank toegevoegd en verspreid over alle vliegtuigen.

Philips 'verhuurt' sinds kort licht, en sluit daarmee aan op de zogenoemde 'circulaire economie'. Fabrieken die volgens dit model werken, gebruiken duurzamere materialen omdat ze zelf eigenaar blijven van hun producten en dus verantwoordelijk, en het creëert minder afval.

Lees ook:

Verbeter de wereld, ga werken bij een multinational
Klimaatverandering, diversiteit, glazen plafonds: vroeger wees de politiek welke kant het op moest. Maar anno 2017 gaan multinationals voorop, richting toekomst. Wie idealen heeft, moet het bedrijfsleven in.

Hans Schoolderman, partner en duurzaamheidsexpert bij PwC, heeft de balans zien omslaan: 'in 2006 werkte PwC voor 80 procent voor de overheid, en voor 20 procent voor het bedrijfsleven. Nu is dat gekanteld.'

David Snellenberg, oprichter van communicatiebureau Dawn, dat merken helpt met maatschappelijke en commerciële groei, ziet een radicale wending. 'Waar vroeger de politiek vergezichten gaf, is het nu het bedrijfsleven dat langetermijnvisie biedt. Als je idealen hebt, ga dan nu het bedrijfsleven in.'

De pas in de Tweede Kamer aangenomen Klimaatwet heeft tot doel dat in 2050 alle energie in Nederland schoon is. Maar een aantal multinationals maakt de overstap eerder omdat ze geloven dat duurzame innovatie op termijn winst oplevert. Zo is Google dit jaar binnen één jaar overgestapt van 44 procent wind- en zonne-energie naar 100 procent in alle kantoren.

Marjan Minnesma, oprichtster van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, verklaart waarom sommige bedrijven meer doen dan ze laten zien: 'Geen enkel bedrijf is nog 100 procent duurzaam. Vaak krijgen ze kritiek op wat er verder nog niet goed gaat.' Met openheid over wat wel en nog niet lukt, kan een bedrijf zich onderscheiden, zegt ze.

Ook Schoolderman adviseert eerlijkheid. 'De consument weet nu te weinig wat er al gebeurt. De klant moet de kans krijgen om het product niet alleen vanwege de prijs te kiezen.' Minnesma en Schoolderman vinden dat de overheid meer kan doen om het bedrijfsleven duurzamer te maken. Wetten staan nu geregeld de dromen en daden van de industrie in de weg.

Zo kunnen afvalwetten soms hergebruik van de eigen grondstoffen tegenhouden, zegt Minnesma. Ook Schoolderman ziet dat effect: 'De mededingingswet voorkomt bijvoorbeeld dat bedrijven hun kennis delen. Maar op schone technologie zou geen concurrentie moeten zijn.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden