Nederlands bedrijf laat sms'je als verstekeling gratis meeliften

AMSTERDAM - Mobiele bellers hebben dankzij een nieuwe Nederlandse vinding een gratis alternatief voor een betaalde sms of de tekstberichten van Whatsapp. De technologie is uitgebracht door het bedrijf Ringlabs uit Zeist in de vorm van een app voor Android-toestellen.


Met Ringtext kunnen gebruikers elkaar berichten sturen door hun telefoon niet op te nemen wanneer die overgaat. Hun boodschap lift mee op het zogeheten CallerID, een mondiale standaard voor de technologie die het telefoonnummer laat zien van de beller bij een inkomend gesprek. Ringtext herkent CallerID's met zo'n 'verstekeling' en toont het bijgevoegde bericht aan de ontvanger.


Om Ringtext-berichten te versturen moeten verzender en ontvanger de app op hun telefoon installeren. Voor ze elkaar boodschappen kunnen sturen moeten ze die eerst in de app intypen en deze naar de webserver van Ringlabs sturen. Voor die synchronisatie is wel een korte internetverbinding nodig. Dat geldt voor elke nieuwe tekst die gebruikers willen versturen.


Igo Trampe, een van de vijf namen achter Ringlabs, erkent dat de methode omslachtig oogt. 'Dit gaan mensen die een sms-bundel hebben of betalen voor mobiel internet niet gebruiken. Maar voor jongeren met weinig geld is het een uitkomst.'


Een andere doelgroep zijn volgens Trampe jongere kinderen die een mobieltje van hun ouders krijgen waarmee ze alleen gebeld kunnen worden. De ouders kunnen dan wat standaardmeldingen in Ringtext zetten die hun kinderen kunnen versturen ('Ik kom wat later thuis. Goed?').


Als Ringtext aanslaat kan dat gevolgen hebben voor de omzet van de belbedrijven. De grote drie - KPN, Vodafone en T-Mobile - kampen al twee jaar met inkomstenderving door een sterke daling van het sms-verkeer. In 2011 meldde KPN voor het eerst een afname van het aantal sms'jes, met 10 procent. Grote boosdoeners zijn de tekstberichten die gebruikers via internet versturen met een app als Whatsapp.


Over het verdienmodel achter de gratis app is Ringlabs nog niet uit. Trampe: 'Elke gebruiker kan nu gratis honderd berichten aanmaken. Om kostendekkend te blijven, zullen we in de toekomst wellicht een kleine bijdrage vragen voor extra berichten.' Een andere mogelijkheid is dat Ringlabs een limiet stelt aan de hoeveelheid boodschappen die gebruikers elkaar kunnen versturen.


Ringlabs loopt met zijn dienst een financieel risico. Als de ontvanger van een Ringtext zijn telefoon opneemt, draait niet alleen de verzender op voor de kosten van een gewoon telefoongesprek. Ook Ringlabs moet dan dokken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden