Nederlands bedrijf bouwt in New York grootste reuzenrad

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Voor een dag was Starneth uit Denekamp vrijdag wereldnieuws. De New Yorkse burgemeester Bloomberg maakte bekend dat het bedrijf uit Overijssel het grootste reuzenrad ter wereld gaat bouwen in zijn stad.

Het reuzenrad moet 191 meter hoog worden en bij volle bezetting plaats bieden aan ruim 1.400 mensen. De bouw zal zo'n 230 miljoen dollar kosten en start in 2014. Het rad komt te staan op Staten Island en biedt in de verte uitkijk op het noordelijker gelegen Manhattan. Op dit moment is de Singapore Flyer het grootste reuzenrad ter wereld (165 meter).

De directie van Starneth was vrijdag nog in New York en niet bereikbaar voor commentaar, maar een medewerker laat weten totaal verrast te zijn door de enorme aandacht die het nieuws genereert. 'Wij hadden totaal niet ingeschat wat voor impact dit nieuws zou hebben', reageert ze.

Met het binnenslepen van de opdracht lijkt het bouwen van reuzenraden een typisch Hollandse discipline te zijn geworden. Ook de bouw van de London Eye, het rad dat in 2000 ter ere van het millennium aan de oever van de Theems werd neergezet, is grotendeels gerealiseerd door Nederlandse partijen. Hollandia uit Krimpen aan den IJssel nam de bouw van de 135 meter hoge constructie voor zijn rekening, het Boxtelse Bosch Rexroth leverde de hydraulische aandrijving en Hydrospex, onder meer bekend van het - samen met Mammoet - optakelen van de onderzeeër Koersk, zette de London Eye rechtop. Hydrospex is overigens indirect gelieerd aan Starneth. De oud-directeur van Hydrospex, Tjerko Jurgens, zat tot april dit jaar in het bestuur van het bedrijf uit Denekamp.

Over de financiering van het project werd niets bekend gemaakt, maar zeker is dat de bouw van reuzenraden niet zonder risico is. De afgelopen jaren werd de bouw van meerdere geplande exemplaren stilgelegd vanwege problemen met de financiering.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden