Nederlands anti-corruptieteam doet invallen op Sint Maarten en Curaçao

Het politieteam Bestrijding Ondermijning (TBO) dat corruptie moet bestrijden op Sint Maarten en Curaçao, begint op stoom te komen. Maandag deden de rechercheurs  een reeks huiszoekingen op Sint Maarten in onder meer een beveiligingsbedrijf en gebouwen van het havenbedrijf. Een 35-jarige man is gearresteerd die wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrift en belastingfraude, aldus het Openbaar Ministerie op Sint Maarten.

Een politiebureau in het centrum van Philipsburg, Sint Maarten. Beeld anp
Een politiebureau in het centrum van Philipsburg, Sint Maarten.Beeld anp

Volgens bronnen op Sint Maarten is de gearresteerde man eigenaar van een beveiligingsbedrijf dat onder meer de gevangenis beveiligt. Hij zou geld hebben gedoneerd aan een politicus om stemmen mee te kopen voor de verkiezingen in september dit jaar. Het Openbaar Ministerie kan dit verhaal niet bevestigen.

Het is de tweede grote actie van het rechercheteam, na de huiszoekingen bij directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in augustus. Sinds dit jaar zijn er 55 extra Nederlandse rechercheurs actief in het Caribische deel van het Koninkrijk in dit Team Bestrijding Ondermijning. Het moet de verwevenheid van de onder- en bovenwereld aanpakken op met name Sint Maarten en Curaçao.

Zorgen over corruptie

Martine Vis, chef van het Recherche Samenwerkingsteam op Curaçao, hoopt met de aanpak een 'mentaliteitsverandering' teweeg te brengen op de eilanden. 'We gaan een aantal boeven pakken. Wij kijken daarbij niet naar de politieke kant van een zaak. De politie is alleen geïnteresseerd in strafbare feiten. Het doet er voor mij niet toe of de pleger een bankier, een directeur van een overheids-nv of een politicus is.'

Het havenbedrijf op Sint Maarten liet maandag weten mee te werken aan het onderzoek van het Openbaar Ministerie. 'De huiszoekingen zijn gedaan in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een persoon en dus niet naar onze organisatie', aldus de havenwoordvoerder.

Vorig jaar groeiden in Nederland de zorgen over de corruptie op Sint Maarten. Met slechts vijftigduizend inwoners is Sint Maarten sinds 2010 een zelfstandig land binnen het koninkrijk. Maar in zo'n klein land, waar iedereen iedereen kent, is het nauwelijks te vermijden dat politiek, zaken en families verweven zijn.

Op de Caribische eilanden komt de onderwereld boven (+)

Politiechef Martine Vis bestrijdt vanaf Curaçao grensoverschrijdende criminaliteit met haar team van Nederlandse en lokale rechercheurs. Nederland investeert twee jaar lang 22 miljoen extra. Lees hier het interview.

De Nederlandse minister van Justitie heeft met zijn collega's van Aruba, Curaçao en Sint Maarten besloten dat de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht op de eilanden moet worden versterkt. Hiervoor is voor de komende twee jaar 22 miljoen euro uitgetrokken, deels betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het werk begon op Sint Maarten omdat aanvankelijk werd gedacht dat daar de problemen het grootst zouden zijn met de versmelting van de boven- en onderwereld. Al snel bleek dat de rest van het gebied ook kwetsbaar is voor ondermijning en is Curaçao aan het werkgebied toegevoegd.

Politiechef Martine Vis hoopt dat Nederland ook na die twee jaar bereid zal zijn extra geld vrij te maken voor de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit op de eilanden. 'Het kabinet investeert fors met 22 miljoen euro. Het is een eerste stap. Ik verwacht dat we aan het einde van de rit een voorstel tot verlenging doen. Het is een politieke beslissing om daarvoor meer geld vrij te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden