Nederlands advies voor Deltaplan VS

In New York legt Wim Kuijken uit hoe Nederland zijn kwetsbare kusten beschermt.

NEW YORK - Het weer zit mee wanneer de Nederlandse Deltacommissaris Wim Kuijken aan boord stapt van een gele New Yorkse watertaxi. Alsof cineast Oliver Stone de regie voert, verandert een snel donker wordende lucht de wolkenkrabbers rond Wall Street in een decor vol dreiging. De temperatuur zakt tien graden, de wind wakkert aan. Regenvlagen jagen over het water in de haven, dat nog verraderlijker wordt dan het altijd is op de plek waar de Hudson en de East River kolkend samenkomen. Ideale omstandigheden voor Neerlands frontsoldaat in de strijd tegen de zee.

Kuijken komt de Amerikanen leren hoe ze een vinger in de dijk moeten steken. Maar hij wil ook wijzer worden van hen. Want het klimaat wordt warmer, de zeespiegel stijgt en dat is een groot gevaar voor de meerderheid van de wereldbevolking die in kustgebieden en delta's woont. Overal zijn overheden bezig met de vraag hoe rampen te voorkomen. Vorig jaar was Kuijken in Singapore, nu in New York, Florida en Washington DC.

Nederland heeft zijn huiswerk gedaan. Na het advies van de commissie-Veerman is besloten tot een nieuw Deltaplan. Kuijken (58) is er sinds februari 2010 de commissaris van. De man lijkt geboren voor deze baan: hij is groot en energiek. Met zijn bos wit-grijs haar, dat alle kanten op waait in de wind, is hij een en al oer-Hollandse degelijkheid. Een deltawerk op zich. Bert Haanstra meets Oliver Stone.

Terwijl het rillende gezelschap een rondrit over Governor's Island snel wil voltooien om terug te kunnen naar Manhattan, trotseert Kuijken de elementen om te vertellen hoe groot ook bij de Amerikanen het gevoel van urgentie is. Het afgelopen half jaar was één groot weeralarm: staten en steden werden geteisterd door sneeuwstormen, tornado's, orkanen, hittegolven, droogtes, bosbranden en overstromingen. 'Er is het gevoel: wij moeten wat doen', zegt Kuijken.

Bij watersnood zijn er drie opties. Je probeert het water buiten te houden. Of je laat het water komen en probeert de schade te beperken door goede hulpverlening. Of je laat het komen en hebt de woonomgeving zo ingericht dat er geen schade is.

Best beveiligde delta

De Nederlanders, zegt Kuijken, zijn experts in het tegenhouden van het water. 'Wij zijn de best beveiligde delta ter wereld.' De Amerikanen doen daar minder aan, want zij liggen niet voor 60 procent onder de zeespiegel en een ramp verlamt niet hun hele economie. Ze concentreren zich op evacuatieplannen, met als grootste probleem dat mensen vanwege kat of hond hun huis niet uit willen.

Naar goed vaderlands gebruik heeft Kuijken de Amerikanen voorgehouden dat preventie goedkoper is dan herstel. Beide landen gaan daarom samenwerken bij studies voor optie drie: bouw bijvoorbeeld flats met als onderste verdiepingen parkeergarages die kunnen worden afgesloten. Dan heb je geen schade.

Na twee uur zit de boottocht erop. Kuijken vliegt door naar Toronto, Canada. De volgende dag schijnt de zon. De weersstoring is heel tijdelijk geweest.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden