'Nederlanders zullen op de rampplek komen'

We zullen er komen; er is geen weg terug. Dat is de sfeer binnen het team van Nederlandse experts en marechaussees, die zich in een hotel in Donetsk iedere ochtend opmaken om te vertrekken, maar steeds weer te horen krijgen dat ze nog niet naar de plek van de vliegramp in Oost-Oekraïne kunnen.

Ook de medewerkers van de OVSE worden door de separatisten tegengehouden. Beeld epa
Ook de medewerkers van de OVSE worden door de separatisten tegengehouden.Beeld epa

De mannen en vrouwen zouden er grote moeite mee hebben zonder de geliefden van de nabestaanden van de vliegramp terug te keren naar Nederland. De Nederlanders, maar ook de Australische teamleden, zijn daarom vastbesloten om de missie te laten slagen, hoewel die steeds meer vertraging oploopt door de slechte veiligheidssituatie.

De Nederlanders en Australiërs zijn zelf geen partij in de onderhandelingen met de strijdende partijen; de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voert de gesprekken.

Niet aan afspraken gehouden
Iedere avond worden nieuwe afspraken gemaakt over een veilige doortocht van de experts. Maar iedere ochtend blijkt weer dat zowel de regeringstroepen als de pro-Russische separatisten zich niet aan de afspraken houden.

Het 'gezicht' van de OVSE in Donetsk, Alexander Hug, onderhandelde woensdag zelfs tot aan het moment van vertrek bij het hotel met de rebellen over de route van een verkenningsmissie. Hij deed dat met de landkaart op de motorkap, terwijl gewapende rebellen Hug in woord en gebaar duidelijk maakten waar hij kon gaan.

Uiteindelijk vertrokken de verkenners, begeleid door rebellen; alleen maar om even buiten Donetsk op separatisten te stuiten die de auto's alsnog tegenhielden. Het was de 4e dag op rij dat het niet lukte om in het rampgebied te komen.

Schande
Hug, een zeer ervaren Zwitserse diplomaat, heeft zich de afgelopen dagen voorzichtig uitgelaten en laat zich voor het oog van de camera nooit gaan. Maar het is duidelijk dat de onderhandelingen moeizaam en niet naar zijn wens verlopen. ,,Dit is een schande'', heeft hij naar verluidt gezegd over de door beide partijen keer op keer gebroken beloften.

Behalve de moeilijkheden die de rebellen opwerpen voor de missie om de slachtoffers van de vliegramp te vinden en te repatriëren, is ook het leger van Oekraïne nog volop bezig met een offensief waardoor de rampplek en de route daarnaartoe niet veilig zijn voor de experts.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden