Nederlanders zijn het op vijf na gelukkigste volk ter wereld

Nederlanders die naar Canada willen verhuizen - onder wie de potentiële boerinnen die met Yvon Jaspers meereizen - moeten zich achter de oren krabben. Nederland is voor het eerst een gelukkiger land dan Canada. In het maandag gepubliceerde nieuwe World Happiness Report van de Verenigde Naties heeft het dichtbevolkte Nederland het voor grote delen onbevolkte Canada ingehaald. Zelfs de bovenmatige charme van de Canadese premier Justin Trudeau kan er niets aan veranderen. Het is beter bij Rutte's pappot te blijven.

Fietsers pauzeren voor een versnapering tijdens een tochtje op de Ginkelse Heide in de omgeving van Ede.Beeld anp

Voor de vijfde keer presenteerde de VN zijn Word Happiness Report, een dag nadat het CBS bekendmaakte dat liefst 88 procent van de Nederlanders zich gelukkig voelt, 9 procent gelukkig noch ongelukkig is en slechts 3 procent echt ongelukkig. Het cijfer van het CBS is gebaseerd op een enquête, de internationale vergelijking van de VN op een reeks van factoren waarvan welvaart (bbp) en sociaal vangnet de belangrijkste zijn. Andere factoren zijn de levensverwachting, persoonlijke vrijheid, vrijgevigheid, ongelijkheid, sociale cohesie, kwaliteit van de zorg en de mate van corruptie.

Hierdoor scoren de rijke westerse landen het hoogst. In totaal staan op de ranglijst 155 landen. Noorwegen heeft Denemarken ingehaald als het meest gelukkige land. De eerste zes landen liggen allemaal in Europa. Maar niet alle Europese landen scoren hoog. Frankrijk en Italië - twee landen die vanwege hun klimaat, landschap en (eet)cultuur in de ogen van veel Nederlanders als paradijzen worden gezien - staan respectievelijk 31 (nog achter Guatemala en Panama) en 48 (achter El Salvador en Oezbekistan).

Het laagst geklasseerde land in Europa is het door burgeroorlog geteisterde Oekraïne (132). Syrië staat op nummer 152 bijna helemaal onderaan. Alleen Tanzania, Burundi en de Centraal-Afrikaanse republiek staan daar nog onder. Opvallend is dat China ondanks een enorme toename van de materiële welvaart al tien jaar nauwelijks stijgt op deze VN-ranglijst. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat de welvaartstoename gepaard gaat met een afbraak van het gemeenschapsgevoel.

Afname geluksgevoel

Hoewel Nederland in vergelijking tot het rapport van twee jaar geleden een plekje stijgt is er niet alleen goed nieuws. Het geluksgevoel is sinds de vorige meting wel iets afgenomen. De sterkste afnames waren in Griekenland en Venezuela, de sterkste toenames in Nicaragua en Letland. Opvallend is dat Rusland in de top-10 staat van landen waar het geluksgevoel sterk is gestegen. De VS zijn gedaald, onder meer als gevolg van toenemende corruptie.

In toekomstige rapportages wil de VN ook een onderscheid maken tussen het geluksgevoel van mensen die in de landen zelf zijn geboren en migranten.

Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Lees meer

Bijna 90 procent van Nederlanders is gelukkig, gezondheid belangrijke factor
Van de Nederlandse volwassenen zegt 88 procent gelukkig te zijn. Dat percentage is al stabiel sinds 2013, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 'geluksgevoel' jaarlijks begon te meten. Een kleine 3 procent van de Nederlandse volwassenen is 'zeer ongelukkig', de overige 9 procent voelt zich gelukkig noch ongelukkig.

Awee Prins: 'Wij snappen niet wat geluk is'
'Stressbestendigheid is de comfortzone van de domheid. Mensen die goed tegen stress kunnen, hebben een dikke huid, er kan niet veel naar binnen; maar het probleem met een dikke huid is dat je er zelf ook niet meer doorheen komt. Ik zie om mij heen mensen die altijd druk zijn, altijd bezig, en zich nooit uit het veld laten slaan. Ik word voortdurend uit het veld geslagen, ik loop altijd in vertwijfeling rond.'

Deze 'zweverige' geluksprofessor wijst je de weg
Op zoek naar geluk? Vrienden en familie zijn belangrijker dan succes in je werk, zegt geluksprofessor Raj Raghunathan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden