Nederlanders zijn dol op platteland mét boer en tuinder

Goed nieuws voor de boeren aan het begin van de Week van het Platteland: 97 procent van de Nederlanders vindt dat het platteland behouden moet blijven en 95 procent is van mening dat het platteland zonder boeren en tuinders geen toekomst heeft....

Het zijn overtuigende cijfers die tevoorschijn komen uit een enquête van onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van de stichting Vrienden van het Platteland. Bijna alle Nederlanders trekken zich het lot van het platteland aan. Als het platteland verdwijnt, verliest Nederland zijn karakter, vindt 95 procent. Een overgrote meerderheid, 84 procent, meent dat het typisch Nederlandse platteland wordt bedreigd.

Nederlanders houden van het platteland mét boeren. Die conclusie is een opsteker voor een beroepsgroep die de afgelopen jaren de ene na de andere klap heeft opgelopen en drastisch aan het inkrimpen is. Twee maanden geleden schreven twee agrarische onderzoekers dat de landbouw over tien à vijftien jaar goeddeels verdwenen zal zijn uit Nederland. Sommige 'vooruitstrevende' landinrichtingsdeskundigen vinden zelfs dat het resterende platteland, zoals bijvoorbeeld het Groene Hart, maar beter kan worden omgevormd tot een natuur-en recreatiepark, zoals Central Parc in New York.

Maar zulke ideeën gaan voorbij aan de wensen van de bevolking. Want praktisch iedereen vindt nog steeds dat boeren bij het platteland horen, zo blijkt uit de NIPO-enquête. 'Sommige des-kundigen en zelfs politici denken er kennelijk heel anders over dan de gemiddelde burger', glundert Herman van Dinther van de stichting Vrienden van het Platteland.

Volgens het NIPO zijn de enquêteresultaten niet aangedikt tot eer en glorie van de opdrachtgever. 'Het waren bijzonder hoge scores. De mensen waren erg positief over het platteland en zijn boeren', aldus een NIPO-woordvoerder. Maar het is de vraag wat de burger daarvoor over heeft. Ook bij onderzoeken naar milieu en milieubewust gedrag wordt vaak een groot verschil ervaren tussen 'zeggen' en 'doen'.

De Vrienden van het Platteland zijn opgericht op instigatie van LTO Nederland. De stichting zet zich in voor behoud en versterking van een aantrekkelijk, leefbaar en vitaal platteland. Ze heeft 51 duizend leden, in meerderheid boeren en tuinders, maar ook in toenemende mate gewone burgers die zich zorgen maken over de teloorgang van het buitengebied.

Volgens de 'Vrienden' verkeert het platteland in acuut gevaar, door de afbrokkelende landbouw, oprukkende steden en snelwegen en verwaarlozing van natuur. 'Als de boeren wegvallen, verpaupert het platteland. Want de land-en tuinbouw vormen nog steeds de belangrijkste dragers van het platteland. Let wel: de boeren beheren en onderhouden grote delen van het land', aldus Van Dinther.

De Week van Platteland werd vrijdag geopend in Venray, met een streekmarkt onder de noemer: 'Proef de Streek.' Zaterdag hielden veel boeren open dag. Er konden bezoeken gebracht worden aan een 'zelfpluktuin' of een 'pompoenenjungle'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.