Opinie

'Nederlanders zijn de handrem kwijt'

De ingezonden brieven van dinsdag 31 mei.

null Beeld anp
Beeld anp

Brief van de dag: Nederlanders zijn de handrem kwijt

Nee, we zijn niet ineens veel racistischer geworden. Angst voor de vreemdeling zit in meer of mindere mate in elk van ons. Narcisme, ongebreidelde zelftrots, impulsieve zelfexpressie, doorgeslagen exhibitionisme is wat we in de sociale media, op school en op straat waarnemen.

Veel Nederlanders zijn de handrem kwijt die idealiter hun geneigdheden, driften en impulsen remt en controleert. De gebrekkige impulscontrole wordt de laatste jaren uitdrukkelijk gelegitimeerd door het accent op het recht van vrijheid van meningsuiting, ook een variant op het doorgeschoten narcisme. De laatste generaties zijn slecht gesocialiseerd. Na de babyboomers (geboren net na de oorlog) zijn de ouders zonder religie, pedagogiek of andere ideologie aan het opvoeden geslagen en dit resulteerde in de dominantie van het onderbuikgevoel in het omgaan met de kleintjes: verwenning, bevrediging van behoeften, pretpark en achterbank domineren hierin.

Hoe dit heeft geleid tot ongedisciplineerdheid en ongemotiveerdheid liet ook het recente OESO-rapport zien. Tegelijkertijd werd de hechtingsrelatie in het eerste en tweede levensjaar ernstig verdund door het veel te vroeg in het leven uitbesteden van de opvoeding aan de talloze kinderopvangorganisaties, crèches et cetera van in Nederland doorgaans slechte kwaliteit.

Een opbloei van narcistische processen noodzakelijk voor zelfredzaamheid was een van de gevolgen. Deze narcistische strevingen werden vervolgens bewonderd in plaats van geremd en gereguleerd.

Nu lopen we ertegen aan en dat zal voorlopig zo blijven want niets wijst er nog op dat we het al beter doen in de vroege kindertijd.

J.J.L. Derksen, Nijmegen, klinisch psycholoog.

Legale wietteelt en de VN

In het interview met Piet Hein van Kempen (Ten Eerste 30 mei) stelt hij dat de staat, op grond van de negatieve effecten van illegale hennepteelt, de mensenrechten kan laten prevaleren boven de naleving van de VN-drugsverdragen.

Of de politiek daartoe kan besluiten, vereist nog wel het nodige onderzoek, zoals van het aantal slachtoffers van de illegale hennepteelt door branden in drukke woonwijken, bedreiging en geweld tegen burgers door criminelen, liquidaties et cetera.

Wat het onderzoek betreft, kan er direct aansluiting zijn met de VN-drugsverdragen. Immers, daarin is in de preambule bepaald dat de verboden van de verdragen niet van toepassing zijn op (wetenschappelijk) onderzoek met de middelen die onder de VN-drugsverdragen vallen.

Zo'n opzet vormde in Nederland, met goedkeuring van het controleorgaan van de VN, in het verleden de basis voor het onderzoek naar het effect van de behandeling van verslaafden met heroïne.

Robert J.J.Ch. Lousberg, Epe, voormalig vicepresident van de VN-International Narcotics Control Board (INCB)

Wietteelt blijft gevaar

Goed nieuws voor Nederlandse gemeentebestuurders die voorstander zijn van een gereguleerde wietteelt. Bescherming tegen criminaliteit, geweld en overlast als gevolg van de productie en handel in cannabis valt onder de mensenrechten (Voorpagina, 30 mei). Met een beroep hierop kan de overheid de wietteelt legaliseren en reguleren, om kwalijke gevolgen te voorkomen.

Deze mensenrechten wegen zwaarder dan de VN-drugsverdragen die de teelt en handel van wiet verbieden. Maar op basis van weer andere mensenrechten zal de overheid tegelijkertijd het gebruik van cannabis moeten ontmoedigen, om voor de hand liggende gezondheidsredenen.

De vraag is ook of een gereguleerde teelt en handel de criminaliteit en overlast rond cannabis zullen verminderen. Als niet-Nederlanders worden uitgesloten van de legale verkoop, zal de illegale handel (en overlast) in de grensstreken mogelijk floreren.

Ook zal de criminaliteit die voortvloeit uit de wietteelt voor en handel naar het buitenland niet verdwijnen. Hoe groot die export precies is weet trouwens niemand.

De voorzichtigste schatting gaat uit van 31 procent van de nederwietproductie. Niet onaanzienlijk.

Dus wat is wijsheid in deze?

B. van Aalst, Terborg

Sinterklaas en Zwarte Piet

Jawel, de voorbereidingen zijn begonnen en ziedaar, vorige week hebben maar liefst 100 mensen zich uitgesproken tegen een zwartgekleurde Zwarte Piet. Niet zomaar 100 mensen, maar 'Bekende Nederlanders'. Dat is toch wel iets om onder de indruk van te zijn. Op Facebook hebben een aantal mensen een 'pietitie' geliked met als doel om Zwarte Piet ook daadwerkelijk zwart te laten; om dit oud-Nederlandse feest te behouden in de huidige setting; iets meer dan 250 duizend mensen hebben zich positief uitgesproken over een Zwarte Piet. Wellicht is dit een aardige lakmoesproef in hoeverre Hilversum de wensen van het publiek respecteert en zich niet laat leiden door haar 'incrowd'.

R. Kalf, Breukelen

Bus komt zo

Op zaterdag, zondag en maandag was er extra overlast bij Utrecht omdat de sporen die toen al vrij zouden moeten zijn (Ten eerste, 30 mei) niet op tijd op tijd gereed waren. De NS kon ook niet zo snel beschikken over bussen. Wordt het niet eens tijd dat de NS over een eigen bussenpark beschikt gezien de eeuwigdurende werkzaamheden aan het spoor?

Titia Jansen, Amsterdam

Genocide of niet?

Stephan Huijboom geeft in zijn bijdrage aan O&D van 30 mei een staaltje van krompraat ten beste. Hij schrijft over de vraag of Turkije zich volkenrechtelijk gezien aan genocide schuldig heeft gemaakt en vervolgt dan: 'Waarbij verder niemand ontkent dat er honderduizenden Armeense slachtoffers gevallen zijn.' Dat laatste is nu net wat ik genocide noem, en wat officieel wordt ontkend door de Turkse regering, die stelt dat er veel minder slachtoffers gevallen zijn, en niet door Turkse handen. Hoe zou men reageren als de Duitse regering zou ontkennen dat de Holocaust heeft plaatsgevonden? Maar als het over Armenië gaat, moet dat vooral diplomatiek worden aangepakt.

Willem van Haarlem, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden