OPINIE

Nederlanders willen af van ministerplicht

Het is een spannende tijd voor normale Nederlanders. Nu er een nieuw kabinet is, kan iedereen tussen de 34 en 79 weer elk moment opgeroepen worden om te dienen als minister volgens de zogenaamde ministerplicht. Voor veel mensen een ware nachtmerrie.

Jop Eikelboom en Laura Van Der Haar
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Bijvoorbeeld voor de 50-jarige Kajsa Ollongren uit Amsterdam. Zij durft dezer dagen haar brievenbus nauwelijks te openen. 'Ik heb net een leuke nieuwe baan, maar die zou ik als minister meteen weer moeten opzeggen. Ik snap dat het land geregeerd moet worden, maar hopelijk blijft het ministerschap mij bespaard.'

De meeste mensen worden tot hun grote opluchting geen enkele keer opgeroepen, maar sommigen hebben minder geluk. Zo ontving de heer Henk Kamp (65) uit Hengelo maar liefst vier keer de gevreesde envelop met het stempel van de Rijksoverheid. Hij vervulde zijn termijnen als minister plichtsgetrouw, maar kon zijn carrière bij de opsporingsdienst hierdoor voorgoed vaarwel zeggen.

De ministerplicht is ingevoerd omdat niemand zich nog vrijwillig aanmeldde voor een functie in het kabinet. Uit een enquête bleek dat veel Nederlanders er simpelweg geen zin in hebben om publiekelijk te worden vernederd door de Kamer. Zelfs niet als daar een heel degelijk salaris tegenover staat.

Staatkundige Wolter van de Lagemaat noemt het systeem niet meer van deze tijd: 'De grondwettelijke ministerplicht houdt geen rekening met de achtergrond van mensen, wat betekent dat elke leek zomaar minister van Buitenlandse Zaken kan worden. Het ministerschap is een serieuze aangelegenheid, daar mag men wel wat meer van doordrongen raken. Zoiets moet je niet overlaten aan willekeurige burgers. Anders is het niet uit te sluiten dat er nog een keer een doorgesnoven christendemocraat in hart en nieren in de regering terechtkomt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden