Nederlanders weer hevig in gevecht in Uruzgan

Nederlandse commando's hebben vrijdagochtend in de Afghaanse provincie Uruzgan weer hevig gevochten met waarschijnlijk Taliban-strijders. Aan Nederlandse kant zijn geen doden of gewonden gevallen, aan de kant van de Taliban-strijders waarschijnlijk wel, maar zeker is dat niet....

ANP

Dat is vrijdag gemeld door een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De Nederlandse commando's werden uiteindelijk te hulp geschoten door Nederlandse Apache-gevechtshelikopters. Ook verleenden vliegtuigen van coalitiegenoten luchtsteun.

De commando's werden beschoten met klein kaliber geweervuur en met raketgranaten. De schermutselingen hadden plaats in het gebied ten noorden van Tarin Kowt. Daar komt de belangrijkste basis van de Nederlandse militairen. Nu zitten daar een kleine 400, vanaf 1 augustus zeker 1400 militairen.

De Nederlandse eenheid bestond uit enkele teams van commando's, die normaal gesproken uit acht militairen bestaan. De commando's zijn bezig met verkenningen van het gebied, ter voorbereiding op de komst van de Nederlandse hoofdmacht in augustus.

Eerder deze week hadden nog twee kleinere incidenten plaats. Afgelopen zondag was er een kort vuurgevecht in de buurt van Tarin Kowt waarbij waarschijnlijk een Taliban is uitgeschakeld. Maandag kreeg dezelfde Nederlandse eenheid te maken met mortiervuur. Daardoor raakte een Nederlands voertuig van de weg. Twee Nederlandse militairen liepen daarbij kneuzingen op.

Voor de schermutselingen van deze week was het tien dagen rustig geweest in Uruzgan. Bij de gevechten van de afgelopen maanden hebben Nederlandse commando's waarschijnlijk ‘enige tientallen’ tegenstanders gedood, zei de commandant van de huidige eenheid militairen in Uruzgan, kolonel Henk Morsink, onlangs.

De onrust in Uruzgan hangt mede samen met de door de Amerikanen geleide operatie Mountain Thrust. Dat is een poging om voordat de NAVO in het zuiden van Afghanistan begint met provinciale wederopbouwteams, het gebied schoon te vegen van Taliban-strijders en andere ‘oppositionele militante krachten’.

Bij die operatie vielen de afgelopen weken tussen de vijfhonderd en zeshonderd doden, onder wie ook onder Afghaanse burgers. De Afghaanse president Hamid Karzai protesteerde daar deze week tegen en riep op tot een andere aanpak van het terrorisme.

Minister Henk Kamp van Defensie zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat de internationale gemeenschap die oproep van Karzai ter harte moet nemen. Hij noemde de woorden van Karzai ‘heel belangwekkend’. ‘We moeten goed naar hem luisteren.’

Kamp wees erop dat de Amerikanen zich niet alleen richten op de Taliban, maar ook werk proberen te maken van wederopbouw. Wel vindt hij dat de internationale gemeenschap kritiek van de Afghaanse regering zich altijd moet aantrekken. De VVD-bewindsman vindt dat er zo opgetreden moet worden dat ‘Karzai zich er goed bij voelt’.

Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) vindt dat de kritiek van Karzai zich vooral richt op de Amerikanen en dat Nederland weinig te verwijten valt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden