NieuwsDrugshandel Sziget

Nederlanders verdacht van dealen op Hongaars festival kunnen 10 en 8 jaar cel krijgen

De twee Nederlandse mannen die ervan worden beschuldigd dat ze vorig jaar op het muziekfestival Sziget in Boedapest grote hoeveelheden drugs verhandelden, hebben een schikkingsvoorstel gekregen van 10 en 8 jaar gevangenisstraf.

De Hongaarse politie vond vorig jaar in de auto van de twee Nederlanders 17 kilo drugs. Daaronder waren bijna 4.000 xtc-pillen.  Beeld ANP
De Hongaarse politie vond vorig jaar in de auto van de twee Nederlanders 17 kilo drugs. Daaronder waren bijna 4.000 xtc-pillen.Beeld ANP

Dat bevestigt woordvoerder van het Hongaarse Openbaar Ministerie Ference Rab telefonisch vanuit Boedapest. ‘Wij beseffen dat er cultuurverschillen zijn tussen landen’, zegt hij over de voorgestelde strafmaat bij de aanklacht wegens drugshandel. ‘Maar het gaat in deze zaak om de professionele verkoop van grote hoeveelheden drugs, niet om het aanbieden van een enkel jointje.’

De voormalige atleet Roelf B. (22) en zijn vriend Gert-Jan N. (23) uit Stadskanaal werden vorig jaar augustus aangehouden tijdens het Sziget-festival. In hun tent, auto en bagage werden grote hoeveelheden kant-en-klare joints en xtc-pillen gevonden, evenals 5 duizend voorgedrukte prijslijsten met het telefoonnummer van Gert-Jan N.

Volgens het Hongaarse OM hebben B. en N. schuld bekend, al willen ze niet zeggen waar de drugs vandaan kwamen. N. wordt gezien als de initiatiefnemer van de drugsverkoop, B. zou hem hebben bijgestaan. De drugs zouden zijn ingekocht in Nederland en een straatwaarde hebben van drie ton.

Spijtbetuiging

Roelf B. verklaarde eerder openlijk spijt over zijn handelen in een vijf pagina’s lange, handgeschreven verklaring aan het Hongaarse OM. Hij stelde een ‘gigantische fout’ te hebben gemaakt door zijn vriend N. te helpen. ‘Naïef en dom’, noemt hij dit achteraf. ‘Ik had eenvoudigweg nee moeten zeggen.’ Ook was hij op zoek naar ‘avontuur’, om te kunnen ontsnappen aan zijn monotone leven als topsporter.

De Nederlandse advocaat van Gert-Jan N. was woensdag onbereikbaar voor commentaar. Rachel Imamkhan, de Nederlandse advocaat van Roelf B., is overdonderd door de mededeling van het Hongaarse OM. ‘Wij weten van niets. Zolang we de stukken niet kennen kunnen we er ook niet inhoudelijk op reageren. Ik ben heel erg verrast dat het OM dit nu via de pers naar buiten brengt.’

Volgens de woordvoerder van het Hongaarse OM is dat ‘een communicatiekwestie’. Het OM heeft de aanklacht inclusief het schikkingsvoorstel naar de rechtbank gestuurd, de rechtbank moet de aanklacht vervolgens voorleggen aan de verdachten en hun advocaten. ‘Dat is blijkbaar nog niet gebeurd’, zegt de woordvoerder. ‘Maar op het moment dat wij de aanklacht naar de rechtbank hebben verstuurd, mogen we erover in de openbaarheid treden. Daarom doen we dat nu.’

Vervolgstappen

Het is volgens het Hongaarse OM nu aan de verdachten en hun advocaten zich over het voorstel te buigen. Tijdens een eerste openbare zitting zal dat aan de orde komen. Zij kunnen dan schuld bekennen en het aanbod accepteren. De rechtbank kan vervolgens nog tot een lagere strafoplegging overgaan, niet meer tot een hogere.

Wijzen de verdachten het voorstel af, dan volgt er een regulier strafproces. ‘Daarbij is niemand meer gebonden aan het huidige voorstel’, zegt de woordvoerder van het Hongaarse OM. ‘Ook wij niet.’

De datum van de zitting is nog niet bekend, maar laat naar verwachting ‘enkele maanden’ op zich wachten. Het voorarrest van Roelf B. en Gert-Jan N. loopt tot 9 mei. Het Hongaarse OM heeft de rechtbank verzocht het voorarrest te verlengen.

In Hongarije geldt dat een veroordeelde bij goed gedrag na het uitzitten van driekwart van zijn gevangenisstraf vervroegd kan vrijkomen. Bij veroordeling zullen Roelf B. en Gert-Jan N. in eerste instantie in een Hongaarse cel belanden, maar het staat hun vrij uitlevering aan Nederland aan te vragen.

‘Het betreft mijn eerste misdaad ooit (en ik weet zeker dat het ook mijn laatste zal zijn)’, staat er in blokletters. In zijn verklaring aan het Openbaar Ministerie van Hongarije wijst de Nederlandse atleet Roelf B. zijn jeugdvriend aan als initiator van de drugshandel op muziekfestival ­Sziget.

De grote hoeveelheden drugs waarmee twee Nederlandse twintigers vorige week werden gepakt op festival Sziget, zijn uitzonderlijk. Maar er zijn genoeg jongeren die met een voorraadje pillen of poeders op zak gaan feesten in het buitenland. Naïef, of berekenend?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden