Nederlanders trouwen steeds later: 'Huwelijk is niet meer nodig'

Mannen en vrouwen sluiten op steeds hogere leeftijd een huwelijk. Het aantal getrouwde stellen blijft jaar in, jaar uit dalen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Turner Epke Zonderland (30) trouwde in september met Linda (28). 31 procent van de 30-jarigen in 2016 is getrouwd. Beeld null
Turner Epke Zonderland (30) trouwde in september met Linda (28). 31 procent van de 30-jarigen in 2016 is getrouwd.

In 2006 was nog 38 procent van de 30-jarigen getrouwd. In 2016 is dit nog maar 31 procent. Volgens Jan Latten, hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofddemograaf van het CBS, is trouwen niet meer nodig. Door het samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap zijn er genoeg alternatieven.

In de jaren zeventig waren bijna alle mannen en vrouwen van 30 jaar getrouwd. In die tijd moest er volgens Latten getrouwd worden om stappen te kunnen nemen. Voor het kopen van een huis moest eerst een huwelijk worden gesloten. Samenwonen zonder getrouwd te zijn, is tegenwoordig een geaccepteerde levensvorm.

Twintigers willen wel in het huwelijk treden. Ongeveer 70 procent van de twintigers die ongehuwd samenwonen wil ooit trouwen. De wens om te trouwen is bij samenwonende vrouwen groter dan bij mannen. Van de 20-29 jarige samenwonende vrouwen heeft een kwart de wens om binnen drie jaar te trouwen, tegenover 15 procent van de mannen.

Symbolisch

Voor twintigers is het bevestigen van de relatie de belangrijkste reden om te trouwen. 'Het huwelijk krijgt een symbolische vorm', zegt Latten. Bijna 40 procent van de mannen heeft een andere reden om te trouwen: omdat hun partner dat wil.

Een groot deel van de vrouwen die voor de eerste keer trouwen is ouder dan 40 jaar. Van de eerstgeboren kinderen heeft meer dan de helft een ongehuwde moeder. Volgens Latten komt dit doordat allerlei stappen in het leven worden uitgesteld, waardoor er op latere leeftijd wordt gehuwd. Jonge mensen gaan eerst samenwonen, krijgen dan kinderen en gaan pas later trouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden