Nederlanders staken maar weinig

Nederland blijft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een land van grote arbeidsrust. Vorig jaar is per werknemer nog geen vier minuten gestaakt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vier weken durende staking in het streekvervoer is voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk lang, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag publiceerde. Volgens het CBS gingen vorig jaar door stakingen 47 duizend arbeidsdagen verloren. Het zijn er weliswaar tweeduizend meer dan in 1993, maar aanzienlijk minder dan de 96 duizend stakingsdagen in 1991 en 85 duizend in 1992.

Vergeleken met de elf andere lidstaten van de Europese Unie wordt in Nederland weinig gestaakt. Volgens de jongste Europese vergelijking had Nederland in 1993 per duizend werknemers acht stakingsdagen, wat neerkomt op nog geen vier minuten per werknemer. Alleen in Duitsland (drie stakingsdagen) en Luxemburg (geen stakingen) was de arbeidsrust groter.

Boven Nederland staan België (tien stakingsdagen), Portugal (27), Groot-Brittannië (30), Frankrijk (48), Denemarken (49) en Ierland (71). De onrust onder werknemers is het grootst in de Zuideuropese landen Griekenland (104 stakingsdagen), Spanje (214) en Italië (236).

Werknemers in de sector vervoer (waaronder de havens) grijpen in Nederland het meest naar het stakingswapen. Deze sector werd zowel in 1993 als in 1994 door de meeste stakingen getroffen. Bij de overheid werd de afgelopen twee jaren het minst gestaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden