Nederlanders overschatten armoede onder ouderen

Ouderen leven aanzienlijk minder vaak in armoede dan jongeren. Bij veel burgers is dit niet bekend: 32 procent van de Nederlanders gelooft dat ouderen armer zijn, 28 procent denkt dat oud en jong even arm zijn.

Archieffoto Beeld Thinkstock

Dit stellen onderzoekers Kène Henkens en Harry van Dalen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in een artikel voor de economensite Mejudice. Zij nemen stelling tegen de 'fact free politics' van 50Plus-voorman Henk Krol, die voortdurend de zijns inziens slechte inkomenspositie van ouderen benadrukt. Uit elk onderzoek blijkt dat het juist goed gaat met de ouderen omdat steeds meer senioren een goed pensioen hebben. Van de 65-plussers is slechts 2,6 procent arm, tegenover 6,5 procent van de gehele bevolking.

'Kille rekenmethoden', repliceerde Krol op zulke cijfers. Ook ouderen zelf zeggen dat hun inkomen is verbeterd. In 1991 kon 40 procent van ouderen goed rond komen, in 2011 was dat 63 procent. Dat komt niet door hun vermogen, het huis dat zij volgens Krol 'aan de straatstenen niet kwijtraken', maar door een stijging van het vrij besteedbare inkomen.

Stereotypen
Toch schat maar 40 procent van de Nederlanders de relatieve inkomenspositie van ouderen goed in. De rest overschat de armoede onder de 65-plussers. Stereotypen spelen hier een rol, denken Henkens en Van Dalen. Nog altijd worden ouderen gezien als arm, eenzaam en gebrekkig. Hierdoor kunnen Krol en andere voorvechters van 65-plussers gemakkelijk scoren, stellen zij.

Laat de inkomensstijging niet onverlet dat ouderen fors moeten inleveren door de korting op de pensioenen en de hogere zorgkosten? Henkens: 'Ik kan me de onzekerheid voorstellen, maar ouderen zijn niet de enigen die nu moeten inleveren. Ik maak me meer zorgen over de zwakke positie van werklozen of oudere werknemers die met ontslag worden bedreigd, dan over ouderen met een goed aanvullend pensioen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden