Nederlanders niet bewust van Europees stemrecht

Het merendeel van de Nederlanders weet niet dat ze mogen stemmen voor het Europees Parlement. Op de vraag of het Europees Parlement rechtstreeks wordt gekozen door burgers van de Europese Unie, antwoordt 46 procent onjuist....

ANP

Nog eens 10 procent geeft eerlijk toe het antwoord niet te kennen, blijkt uit NIPO-onderzoek dat vrijdag door de Europese Commissie is gepresenteerd. Van alle 25 EU-landen zijn Nederlanders het onwetendst met de Europese verkiezingen.

‘Zeer teleurstellend’, oordeelt Sjerp van der Vaart, directeur van het bureau Europees Parlement in Den Haag. Volgens hem is de belangrijkste oorzaak gelegen in het onderwijs. Het vmbo besteedt geheel geen aandacht aan de Europese Unie, de havo en vwo slechts matig.

‘Ik roep onderwijsminister Maria van der Hoeven op om de Europese dimensie onder de aandacht te brengen van scholieren’, reageert Van der Vaart. ‘Vooral bij het vmbo. Daar is de grootste witte vlek, want zes van de tien basisscholieren gaan naar het vmbo.’

De eerstvolgende Europese verkiezingen zijn in 2009. Nederland heeft momenteel 27 van de 732 zetels in het Europees Parlement, dat Europese wetten kan wijzigen of tegenhouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden