Nederlanders nemen deel aan nieuwe missie in Bosnië

De Tweede Kamer heeft woensdag nagenoeg unaniem ingestemd met de Nederlandse deelname aan de Europese vredesmissie Althea in Bosnië-Herzegovina...

Met Althea neemt de EU vanaf 2 december de verantwoordelijkheid over van de NAVO (SFOR) voor de stabiliteit in deze 'achtertuin' van de unie.

Nederland neemt met 530 militairen gedurende zes maanden deel aan de operatie. Maar volgens minister Bot (Buitenlandse Zaken) zal een vorm van Nederlandse aanwezigheid ook daarna waarschijnlijk nog noodzakelijk zijn.

Westerse troepen zijn al negen jaar actief in het gebied waar Nederland een van zijn grootste trauma's opliep na de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995.

Waren er toen nog 60.000 soldaten nodig om de regio te stabiliseren, inmiddels is dat aantal teruggebracht tot circa 6000 manschappen. Nederland heeft zijn aanwezigheid dit jaar teruggebracht van ruim duizend man tot ruim vijfhonderd militairen.

Minister Kamp van Defensie heeft eerder al laten doorschemeren graag een punt achter de Nederlandse aanwezigheid in Bosnië te willen zetten. Alleen zijn eigen partij de VVD steunt hem.

Het VVD-Kamerlid Van Baalen zei dat zijn fractie maximaal nog een verlenging zou willen toestaan. Minister Bot en de meeste andere fracties in de Kamer vinden dat Nederland een verantwoordelijkheid voor Bosnië blijft behouden.

De inzet van de Europese missie is te proberen Bosnië in de loop van de komende twee jaar zelf verantwoordelijk te maken voor zijn veiligheid. Althea begint daarom als een militaire missie, maar zal geleidelijk een meer politioneel karakter krijgen. In april volgend jaar volgt een evaluatie van de Nederlandse deelname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden