Nederlanders laten buitenlandse webshops liever links liggen

Nederlandse internetters winkelen het liefst bij webwinkels van eigen bodem. Uit groot Europees onderzoek is gebleken dat internettende Europeanen het liefst kiezen voor een webshop in de eigen taal, omdat men bang is voor online fraude en men niet weet wat te doen als er problemen zijn. Nederland vormt hierin de voorhoede.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Slechts 18 procent van de Nederlanders met een internetverbinding doet weleens een aankoop bij een online shop in een ander land. Daarmee loopt ons land achter vergeleken met andere landen. In Malta, Luxemburg en Cyprus kopen de internetters het meest bij webwinkels in het buitenland. Nederland staat onderaan de ranglijst, samen met landen als Hongarije, Duitsland, Engeland, Tsjechië en Polen.

Meeste aansluitingen
Het is opvallend dat Nederlanders vrijwel niet over de grens kopen, omdat ons land in Europa de meeste huishoudens met toegang tot internet telt. Namelijk 91 procent. Bulgarije kent de minste aansluitingen met 33 procent. Nederlanders zijn ook nog eens gewend aan online spullen kopen. Iets meer dan driekwart deed dit in 2010. Alleen de Engelsen en Denen kopen meer online.

Online shoppen bevorderen

De onderzoekers geven Europese politici verschillende tips (pdf) om het online shoppen te stimuleren. Europa moet een keurmerk voor betrouwbare webshops in het leven roepen, vinden ze. Ook moet consumenten duidelijker worden gemaakt wat hun rechten zijn.

Daarnaast moeten burgers en bedrijven in sommige delen van Europa meer ondersteuning krijgen in het deelnemen aan digitale economie. In veel landen verkoopt nog geen 10 procent van alle bedrijven zijn producten in een webshop. Het onderzoek kwam vanmorgen via de site Webwereld naar buiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden