Nederlanders in Kunduz meteen naar buiten

De eerste Nederlanders die in Kunduz Afghaanse politiemensen gaan trainen, beginnen meteen buiten de poort. Het gaat om 165 marechaussees en andere militairen die in kleine eenheden, zogenoemde Pomlt's, de agenten 10 weken in de praktijk gaan begeleiden.

Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. FOTO ANP

In juli zullen ze daarmee beginnen. De basistraining in de politiecentra begint in januari. De Nederlanders bekijken eerst hoe ver de Afghaanse agenten, die soms al werken, zijn met hun vaardigheden. Aan de hand daarvan krijgen ze mogelijk eerst nog wat standaardlessen en volgt daarna de tien weken praktijktraining. Dat zei commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vandaag tijdens een militaire briefing in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer praat dinsdagavond over de missie.

Brief naar Kamer
Van der Uhm liet ook weten dat de NAVO heeft toegezegd dat de basisopleiding van Afghaanse politieagenten in 2012 van 6 naar 8 weken gaat. De PvdA en de SP wezen erop dat dat niet zo stellig in de brief staat die het kabinet gisteravond over de kwestie naar de Kamer stuurde. Aanvankelijk zei Van Uhm te hopen dat de NAVO volgend jaar de stap kan maken om een achtweekse basistraining, zoals Nederland wil, landelijk in te voeren. Later stelde hij om mogelijke misverstanden te voorkomen dat er is toegezegd dat het militaire bondgenootschap in 2012 naar die 8 weken gaat.

Nederland begint in januari op een Duits trainingscentrum in Kunduz met een proef met een achtweekse opleiding. Een ander land zal in een andere provincie een soortgelijke proef houden. De lessen die daaruit zijn te trekken, worden verwerkt in een tweede cyclus van een achtweekse opleiding, aldus Van Uhm. Volgens hem zal de NAVO die ronde opnieuw evalueren en op basis daarvan besluiten over de landelijke invoering van basistraining van acht weken.

'Het is noodzakelijk'
'Iedereen is ervan overtuigd dat dat noodzakelijk is. De NAVO wil dat net zo hard als wij, alleen zijn ze daar om allerlei redenen nog niet toe in staat', zei Van Uhm. De Nederlandse wens de training twee weken te verlengen, komt daarom goed uit. 'We lopen wat voor de NAVO-muziek uit'. Het lesprogramma voor de basisopleiding wordt ontwikkeld door een werkgroep met vertegenwoordigers van de NAVO-trainingsmissie, de Europese politiemissie (EUPOL) en het Duitse project voor politietraining. Nederland levert twee marechaussees om hierbij te helpen.

Een groep hoge Nederlandse ambtenaren van diverse ministeries gaat later deze maand opnieuw naar Afghanistan om in de hoofdstad Kabul te overleggen over de verlengde opleidingsduur, die de kwaliteit van de training moet verbeteren. In het nieuwe lesprogramma moet meer aandacht komen voor zaken als mensenrechten en integriteit. Vooral GroenLinks, ChristenUnie en D66 hebben daar op aangedrongen.

Slapen in tenten
De Nederlandse militairen die deelnemen aan de politietrainingsmissie zullen de eerste zes maanden in tenten met beschermingswanden overnachten. Vanaf het einde van het jaar worden de tenten vervangen door betonnen slaapvertrekken.

Dat heeft het kabinet gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Duitse militairen zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van de kampen in Kunduz en Mazar-e-Sharif. Militaire vakbonden hadden er eerder dit jaar voor gepleit de Nederlanders onder te brengen in gepantserde containers om hen te beschermen tegen mogelijke raketinslagen.

Minister Hans Hillen van Defensie gaf toen al aan dat hun veiligheid met de genomen maatregelen afdoende is geregeld. Als de situatie buiten het kamp te onveilig wordt om Afghaanse agenten op te leiden, zal het werk buiten de poort volgens hem worden teruggeschroefd of tijdelijk worden stopgezet.

Weigering voor opleiding
Nederland kan overigens recruten die niet voldoen aan de eisen, weigeren voor de opleiding. Ze worden medisch getest, ook op drugsgebruik, en er wordt naar aanbevelingsbrieven gekeken. Als ze tijdens de opleiding niet voldoen, moeten ze alsnog weg, aldus Van Uhm. Nederland zal agenten opleiden die in de provincie Kunduz gaan werken, maar het kan volgens Van Uhm bij een enkeling voorkomen dat ze buiten de provincie terechtkomen.

Op verzoek van GroenLinks en de ChristenUnie worden de door Nederland opgeleide agenten gevolgd, om er zeker van te zijn dat ze alleen civiele taken uitvoeren en niet de strijd aangaan met de moslimextremistische Taliban. Nederland streeft er dan ook naar alle agenten die in Kunduz gaan werken, te blijven volgen. Het is de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) niet bekend hoeveel agenten in Kunduz 'overlopen' naar een vijandelijke partij, zoals in Afghanistan vaker voorkomt.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden