Nederlanders in Honduras: koers EU is fout

Enkele tientallen Nederlanders die in Honduras wonen, vinden dat de Europese Unie en Nederland een verkeerde koers varen tegenover Honduras. In dat land is president Manuel Zelaya afgezet en volgens de Nederlanders is dat terecht en op wettelijke gronden gebeurd. Ze vinden de afkeurende houding van de EU en van Nederland een ‘schandalig onrecht’.

ANP

De Nederlanders hebben dat vorige week in een brief aan minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) geschreven. Onder hen zijn ook familieleden van de honorair-consul in Honduras, die Nederland in het Midden-Amerikaanse land vertegenwoordigt. Een consul doet dat onbezoldigd en bemoeit zich niet bezig met politieke zaken.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken stelde dinsdag in een reactie dat de Europese landen uitgaan van een staatsgreep en die scherp veroordelen. Hij wijst erop dat het een democratisch gekozen staatshoofd is dat door het leger afgezet is. ‘Dat is niet te billijken’, zegt hij.

De briefschrijvers stellen daartegenover dat Zelaya zich niet heeft gehouden aan de grondwet, dat zijn bewind corrupt was en dat hij het land door wanbeheer aan de rand van de financiële afgrond had gebracht. Volgens de Nederlanders steunt de meerderheid van de bevolking de tijdelijke regering, tot de verkiezingen in het najaar. De Nederlandse ambassadeur in Costa Rica moet naar Honduras komen om zelf de situatie te bekijken, staat in de brief.

Buitenlandse Zaken gaat niet in op de beweringen maar herhaalt dat Nederland samen met de EU aandringt op onderhandelingen tussen de partijen, een vreedzame oplossing en herstel van de democratie.

Volgens de woordvoerder krijgt het departement vaak brieven van Nederlanders uit het buitenland. ‘Het staat mensen vrij hun mening te hebben en te uiten. Dat geldt ook voor familie van een consul.’ Wel is de plaatsvervangend consul in Honduras aangesproken op haar handtekening. Zij heeft gezegd dat ze geen toestemming had gegeven en niet op de hoogte was van de inhoud van de brief, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden