NIEUWS

Nederlanders in het buitenland vrezen hun vaccinatie mis te lopen

Nederlanders die in het buitenland wonen pleiten voor Europese prikcentra in risicolanden en voor snelle vaccinatie in Nederland, nu zij hun vaccinatie dreigen mis te lopen. Dat schrijft de stichting Nederlanders buiten Nederland (SNBN) in een brandbrief aan het kabinet.

Dylan van Bekkum
 Paspoort controle door de Marechaussee op Schiphol Airport. Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Paspoort controle door de Marechaussee op Schiphol Airport.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De voornaamste zorg van de stichting gaat over Nederlanders in gebieden waar zij geen vaccin kunnen krijgen. In sommige landen zijn überhaupt nog nauwelijks beschikbare vaccins, elders kunnen Nederlanders (nog) niet deelnemen aan het vaccinatieprogramma. Nederlanders in India, met grote aantallen besmettingen, doden en de opmars van een nieuwe variant van het coronavirus, zitten in het nauw.

Daarom moet Nederland zich met spoed inzetten voor het actief vaccineren van kwetsbare Nederlanders in kwetsbare gebieden, vindt SNBN-voorzitter Eelco Keij. ‘Misschien moeten we Europese prikcentra op gaan stellen in die kwetsbare landen.’

Landen als Duitsland, Frankrijk en Portugal, zegt Keij, zetten zich al actief in om hun burgers in kwetsbare gebieden als India te vaccineren. Hij hoopt dat Nederland dat ook gaat doen of zich bij de andere Europese landen aansluit.

Vaccinatietoerisme

Nederlanders die in het buitenland wonen, komen wel in aanmerking voor een vaccinatie in Nederland. Zij zijn ‘gewoon’ in dezelfde volgorde van geboortejaar aan de beurt als andere Nederlanders.

Toch lopen zij hier tegen bureaucratische belemmeringen aan. Zo is het voor een vaccinatie-afspraak noodzakelijk te beschikken over een burgerservicenummer en een DigiD-account. Vooral Nederlanders die al wat langer in het buitenland wonen, ontberen deze gegevens vaak. Om toch aan een BSN en DigiD te komen is hulp van ambassades nodig. Die zijn als gevolg van corona vaak nog gesloten, zeker in gebieden met veel besmettingen.

Maar ook met BSN en DigiD zijn er nog wat drempels. Voor een vaccinatieafspraak moet je aangetoond minimaal een maand in Nederland verblijven, om ‘vaccinatietoerisme’ te voorkomen.

Voor Nederlanders met werk of andere verplichtingen in het buitenland, maakt dit het halen van een prik ingewikkeld. Zeker omdat bij de meeste vaccins ook nog een tweede prik nodig is. Volgens SNBN-voorzitter Keij vallen naar schatting honderden tot enkele duizenden Nederlanders tussen wal en schip. ‘Stel, je bent ouder dan 18 jaar en woont in het buitenland, maar je bent nu wel in Nederland: maak er dan een eenmalige Janssen-vaccinatie van en geef de mogelijkheid die meteen te halen’, zegt Keij. ‘Dat is voor iedereen makkelijker.’

Volgens Keij leidt dit niet tot grootschalige voordringpraktijken. ‘Het betreft vooral oudere mensen, ik schat dat een minimaal aantal de vaccinatievolgorde zal doorbreken.’ Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het geven van Janssen-vaccins aan Nederlanders die in het buitenland wonen, voorlopig geen optie is door de schaarste in vaccins. Diezelfde schaarste zorgt er volgens de woordvoerder voor dat vaccins exporteren voor Nederlanders in het buitenland ook (nog) niet mogelijk is.

De vaste commissie voor VWS heeft aan minister De Jonge (Volksgezondheid) gevraagd deze week met een reactie op de brief te komen. D66 stelt Kamervragen aan de ministers De Jonge en Kaag (Buitenlandse Zaken), met als doel Nederlanders in het buitenland proactief te gaan vaccineren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden