Nederlanders in buitenland kunnen in 2007 stemmen via internet

Nederlanders in het buitenland kunnen bij de Tweede Kamerverkiezingen in mei 2007 bij wijze van experiment via internet of telefoon stemmen....

ANP

Bij het experiment werkt het ministerie nauw samen met de gemeente Den Haag, die alle Nederlandse kiezers in het buitenland registreert en ook de uitslag voor deze groep vaststelt. De proef kost 2 miljoen euro, zo heeft Pechtold dinsdag in een brief aan de Kamer aangekondigd. Het experiment wijkt volgens hem af van een soortgelijke proef bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2004.

Zo zal bijna het hele stemproces via elektronische weg verlopen, zoals de registratie van kiezers en het toezenden van een stem- en toegangscode en een overzicht van kandidatenlijsten. Bij de vorige proef ging het alleen om het uitbrengen van de stem zelf via internet of telefoon. Daardoor is het nieuwe experiment goedkoper. Een klein deel van de benodigde informatie wordt om veiligheidsreden wel per post verstuurd.

Ook de periode waarin kiezers hun stem kunnen uitbrengen, wordt verkort van tien naar vijf dagen. Een externe instantie gaat bovendien de betrouwbaarheid van het stemproces beoordelen. In 2004 hadden veel kiezers in het buitenland aangegeven dat ze een volgende keer weer via internet willen stemmen. In 2007 blijft het overigens mogelijk om per brief te stemmen.

Pechtold wil bij de verkiezingen in dat jaar (Provinciale Staten en Tweede Kamer) dat kiesgerechtigden hun stem kunnen uitbrengen in een stemlokaal naar keuze in hun gemeente. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 wordt daarmee geëxperimenteerd. Zo'n 245 gemeenten doen aan die proef mee. Pechtold stuurt begin volgend jaar een voorstel naar de Kamer om de Kieswet te wijzigen om een en ander in 2007 landelijk in te voeren.

Stemmen in een lokaal naar keuze geeft gemeenten de mogelijkheid extra stemlokalen in te richten op drukke plaatsen, zoals op stations of in winkelcentra. Stemmen in een willekeurig lokaal buiten de eigen gemeente is om diverse redenen nog een stap te ver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden