Nederlanders houden van de gulden

Voor de overgrote meerderheid van de Nederlanders hoeft de de gulden, na invoering van één Europese munt, niet direct te verdwijnen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De gehechtheid van de Nederlanders aan de eigen munt blijkt uit een enquête die in opdracht van De Nederlandsche Bank is uitgevoerd. Ook als particulieren krijgen uitgelegd dat aan het naast elkaar bestaan van een Nederlandse en een Europese munt praktische bezwaren kleven, blijft een meerderheid tegen het snel afschaffen van de gulden. Bij bedrijven slaat de balans licht door naar voorstanders van een korte overgangsperiode.

De publicatie van de enquêteresultaten komt enkele dagen na de kritiek die de Europese ministers van Financiën hebben uitgeoefend op het plan van de Europese Commissie om de Europese munt snel in te voeren. Minister Zalm van Financiën zei te verwachten dat de nationale munten geleidelijk zullen verdwijnen en niet, zoals de Commissie wil, in snel tempo.

Als het Europese bankbiljet er eenmaal is, hoeft dat van de meeste Nederlanders niet ook een duidelijk nationaal symbool te hebben. De meerderheid voor een uniform Europees biljet is niet heel groot (53 procent). Ruim een derde voelt meer voor een biljet met aan de ene kant een Europees en aan de andere een nationaal symbool.

De Europese ministers van Financiën zijn voorstander van uniforme biljetten, maar willen wel een klein nationaal kenmerk toelaten. Een beslissing over het uiterlijk van het bankbiljet is nog niet genomen. De verwachting van de ministers is dat de ene Europese munt op z'n vroegst in 2002 in omloop komt.

Maar hoe die er ook uit zal gaan zien en hoe die zal gaan heten, voor de meeste Nederlanders is een Europese munt of een Europees biljet even aanvaardbaar als de gulden. Van de 29 procent Nederlanders die aan de gulden willen vasthouden, doen de meesten dat uit chauvinistische en nationalistische overwegingen. Ook de vrees voor een hogere inflatie is voor veel mensen een reden om de Europese munt af te wijzen.

De enquête laat ook zien dat mannen positiever staan tegenover een Europese munt dan vrouwen. Ze blijken ook minder gehecht aan de gulden en geven meer de voorkeur aan een geleidelijke invoering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden