Nederlanders grootste groep immigranten in België

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders zijn in België de grootste groep immigranten van de voorbije twaalf maanden. Totaal kwamen er 8514 Nederlanders bij in België, tot een totaal van 122.084.

Dat blijkt uit cijfers van de Belgische statistische diensten dinsdag. Veel Nederlanders vinden in België ruime huizen en gemoedelijkheid. Rijke landgenoten vinden het voordelig dat België geen belasting heft op het vermogen.

De gemeente Brasschaat heeft de reputatie veel rijke Nederlanders aan te trekken: hier verblijven 1800 landgenoten. De meeste wonen echter in Antwerpen (bijna 11.000), gevolgd door grensplaatsen als Lommel (circa 4000), Maaseik en Maasmechelen (elk circa 2500).

Verenigingen

Nederlanders in België hebben er allerlei eigen verenigingen opgericht, zoals de Belgisch Nederlandse Vereniging (Benev). Voor jongeren zijn er onder meer feesten van Crazy Orange, borrels van Nedcafé en wedstrijden bij Hockeyclub Oranje in Hoeilaart.

Nederlanders vormen in België nog niet de grootste groep inwoners met een buitenlands paspoort. Ze komen op de derde plaats. De meesten zijn Italianen (171.542), nazaten van de vele gastarbeiders die in de Waalse mijnen kwamen werken. Fransen vormen met 129.457 de tweede grote groep immigranten in België: dit zijn voor een deel ook rijken die de Franse vermogensbelasting ontwijken door vlak over de grens in België te gaan wonen.

Het aantal Marokkanen in België is gedaald: een groot deel van hen heeft het Belgische paspoort gekregen door een nieuwe snel-Belgwet. Ze vallen daarom buiten de statistieken van de dienst Vreemdelingenzaken van de Belgische federale overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden