Nederlanders gooien voor miljoenen aan goud weg

Goudzoekers doen er goed aan eens langs de vuilstort te struinen met hun metaaldetector. Nederlandse huishoudens hebben in 2012 voor 68 miljoen euro aan goud afgedankt, verwerkt in elektronische apparaten. Dit becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek in een onderzoek naar de mogelijkheden voor 'stadsmijnbouw' uit elektronisch afval.

Goud? Beeld anp

Ongeveer eenderde van het weggegooide goud komt van elektronische apparaten die zijn ingeleverd bij een inzamelpunt. Dat wordt netjes hergebruikt. Minder bewuste burgers gooien hun apparaat bij het restafval in de grijze bak. Naar schatting belandde voor 27 miljoen euro aan goud bij de afvalverwerking, goed voor zo'n 40 procent van het totaal aan goud uit afgedankte apparaten.

Toch is het niet aan te raden lukraak te graven in vuilnis van de buren voordat de vuilnisman het ophaalt. In één willekeurige smartphone zit bijvoorbeeld 30 milligram goud, aldus Fairphone, een organisatie die ageert tegen uitbuiting in de productieketen van mobiele telefoons. Dus voor een gemiddelde trouwring zijn tweehonderd oude telefoons nodig. En het waardemetaal moet er dan nog uit worden gesloopt.

800 kilo puur goud

Niettemin verdwijnt er alles bij elkaar zo'n 800 kilo puur goud de Nederlandse vuilverbrandingsovens in, samen met al het waardeloze restafval. Het CBS gaat hierbij uit van een allesvernietigend vuur waarbij het kostbare edelmetaal in rook opgaat. Maar de statistici hebben buiten de duurzaamheidsinspanningen gerekend van Nederlandse afvalbedrijven. Zij verzamelen volgens de Vereniging Afvalbedrijven tegenwoordig nagenoeg alle metalen na het verbrandingsproces.

Metaal verbrandt immers niet, zegt woordvoerder Daniëlle van Vleuten. 'Na de afvalverbranding blijft een soort as over, met daarin kleinere en grotere stukjes metaal. De hoeveelheid goud is zo gering dat het samen met koper wordt opgevangen en verkocht aan de koperverwerker. Die splitst het weer op.' Hoeveel dat opbrengt, is niet bekend bij de vereniging.

Het CBS baseert de berekeningen op een schatting van de hoeveelheid afgedankte apparaten. Van 28 procent van de 'levenloze' elektronica is niet bekend waar die nu is. Dat betekent dat er onder de streep zo'n 600 kilo te delven stadsgoud overblijft, goed voor bijna 19 miljoen euro. Misschien is dat door de industrie gedumpt of verscheept naar het buitenland, verpakt als pakketjes schroot. Of misschien ligt de schat op zolder, verstopt in bijvoorbeeld desktopcomputers die allang bij de milieustraat hadden moeten staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden