'Nederlanders geëxecuteerd in Syrië na conflict met IS'

Acht Nederlandse jihadstrijders zijn vrijdag door de terreurorganisatie IS geëxecuteerd in de Syrische plaats Ma'dan. Dat meldden activisten van het ondergrondse netwerk 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' (RBSS) maandag. Ze zouden zijn omgebracht na een conflict met de veiligheidsdienst van het kalifaat.

Volgens de arabist Jan Jaap de Ruiter is een hele Nederlandse IS-brigade, in totaal 75 strijders, gevangengezet vanwege het conflict. Ze zitten vast in twee gevangenissen. Een groep zit in Raqqa, de andere in Ma'dan.

De Ruiter kreeg deze informatie maandagavond van Aboe Mohamed, een van de RBSS-activisten die hij vorig jaar november naar Nederland haalde voor een besloten bijeenkomst van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Informatie van RBSS wordt door terrorismedeskundigen gekenmerkt als redelijk betrouwbaar. Het conflict zou zijn ontstaan nadat een van de Nederlandse strijders had aangegeven dat hij wilde vertrekken uit het kalifaat. Hij wilde naar huis en had de andere Nederlanders aangemoedigd ook de benen te nemen. 'Toen waren de rapen gaar', zegt De Ruiter.

Een jonge strijder werd gearresteerd. Later volgden nog twee arrestaties. Een van die drie gedetineerden zou tijdens de ondervraging zijn doodgemarteld. Volgens Aboe Mohamed, een schuilnaam, gingen de Nederlandse strijders verhaal halen bij Punt 11, de veiligheidsdienst van IS. Er zouden toen voor het hoofdkantoor van de veiligheidsdienst gevechten zijn uitgebroken tussen de Nederlanders en de mannen van de veiligheidscommandant Ahmed al-Iraqi.

Bemiddelaar
De 'gouverneur' van Foeroesija, een streek ten noorden van Raqqa, stuurde een bemiddelaar om een einde te maken aan de fitna (onderlinge strijd). Deze bemiddelaar zou zijn vermoord door de Nederlanders, die niet wilden zeggen wie hem had gedood. Daarna sloeg IS keihard toe.

De hele brigade, die voor ongeveer de helft bestaat uit strijders van Marokkaanse komaf, werd gevangengezet. Bij die actie kwam het opnieuw tot vuurgevechten tussen de Nederlanders en veiligheidstroepen van IS. Aan beide kanten zouden gewonden zijn gevallen.

Inmiddels zijn acht Nederlanders geëxecuteerd. Of ze zijn onthoofd of op andere wijze om het leven zijn gebracht, is niet bekend bij RBSS. Onduidelijk is ook wat met de rest van de Nederlandse gevangenen gaat gebeuren.

Mythe
Het nieuws over de executie is nog niet bevestigd door andere bronnen. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zegt de RBSS-berichten te kennen, maar nog niet te kunnen bevestigen.

De executies, zegt Schoof, passen wel in het beeld dat de inlichtingendienst AIVD half januari van het kalifaat schetste in het rapport Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld. Volgens de dienst vertoont het kalifaat steeds meer totalitaire trekken en is het vrijwel onmogelijk door IS gecontroleerd gebied te verlaten.

Strijders die weg willen, worden gezien als verraders. Mogelijke deserteurs worden verhoord en gemarteld en moeten voor een shariarechtbank verschijnen. 'Weet dus bij wie je je aansluit', waarschuwt Schoof potentiële Syriëgangers.

Raqqa is Being Slaughtered Silently

De ondergrondse actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RSS) probeert de 'media jihad' van IS te ondermijnen met eigen beelden vanuit het kalifaat. Lees hier een interview van Volkskrant-verslaggeefster Janny Groen met Aboe Mohammed, anti-IS-activist.

Strijders van IS, onder wie buitenlandse jihadisten, in het blad Dabiq van Islamitische Staat.Beeld Dabiq
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden