Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Soedan, VS sturen extra soldaten

Elf Nederlanders zijn woensdag uit Zuid-Sudan geëvacueerd. Ze zijn op weg naar Oeganda. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In Zuid-Sudan braken eind vorige week opnieuw hevige gevechten uit tussen rivaliserende militairen.

Moeders en kinderen zoeken onderdak bij een katholieke instelling in de Zuid-Soedanese stad Juba.Beeld AFP

De Nederlanders worden met een Duits militair vliegtuig van Juba naar Entebbe gevlogen, dat even buiten de Oegandese hoofdstad Kampala ligt. Daar worden ze opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade.

Bij de ambassade in Juba staan ongeveer honderd Nederlanders geregistreerd. Ze hebben van het ministerie van Buitenlandse Zaken dringend het advies gekregen om met deze vlucht naar het buurland te vertrekken. Een klein aantal heeft hieraan gehoor gegeven.

Een deel van de Nederlanders blijft in Zuid-Sudan. De rest vertrekt of is al op eigen gelegenheid vertrokken, aldus het ministerie. De ambassade staat voortdurend met hen in contact.

'Ik ben de Duitsers zeer erkentelijk voor hun hulp. Met deze risicovolle operatie zijn veel mensen in veiligheid gebracht. Ik ben blij dat de evacuatie goed is verlopen', laat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten. Hij heeft zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier bedankt.

Wie kijkt naar Zuid-Soedan, ziet in eerste instantie vooral het gewapend geweld dat het land teistert. In vijf dagen van gevechten vielen in de hoofdstad Juba meer dan driehonderd doden. Maar het probleem daarachter gaat dieper: de economie zit volkomen in het slop. En er was al zo bitter weinig. (+)

Duitsland

Duitsland is woensdagmorgen begonnen met de evacuatie van Duitsers, Nederlanders en andere Europeanen naar Oeganda, een vlucht van ongeveer 500 kilometer. De Duitse legervliegtuigen van het Duits-Franse type Transall hebben speciale beschermingsmechanismen tegen raketaanvallen.

Naar schatting bevinden zich honderd Duitsers in het land, voornamelijk diplomaten en ontwikkelingswerkers.

VS: extra militairen

Terwijl Duitse burgers teruggehaald worden uit de hoofdstad van Zuid-Soedan, kiezen de Verenigde Staten nu voor een andere strategie. De VS zenden 47 extra militairen naar Juba om daar Amerikaanse diplomaten en medewerkers te beschermen tegen de vijandelijkheden in de hoofdstad.

De Amerikaanse ambassade organiseerde al vluchten om medewerkers met minder belangrijke functies en Amerikaanse burgers uit Zuid-Soedan weg te halen, aangezien commerciële vluchten nog steeds geannuleerd zijn.

Officieel is sinds maandag de wapenstilstand van kracht, maar ook Soedanese burgers vluchten nog steeds de stad uit. Volgens de Verenigde Naties zijn inmiddels 36 duizend Zuid-Soedanezen de stad ontvlucht. Door de gevechten zijn honderden mensen omgekomen. Ook op straat liggen nog doden, zeggen hulpverleners.

Bloedige tweestrijd

De laatste tijd is de bloedige tweestrijd tussen de voornaamste stammen van het land, de Dinka en de Nuer, weer opgelaaid. Nuer-leider Riek Machar heeft woensdag gezegd dat hij zijn troepen uit Juba terugtrekt. Machar heeft officieel de functie van vicepresident. President Salva Kiir is van de Dinksa-stam. Machar liet woensdag weten dat hij confrontatie met de troepen van Kiir wil vermijden om een een wapenstilstandsakkoord uit te kunnen werken.

Tot nu toe wordt het aantal doden geschat op 272, inclusief 33 burgers. Volgens VN-autoriteiten is dit aantal waarschijnlijk pas het 'topje van de ijsberg' gezien de gevechten van de afgelopen dagen.

Het conflict in Zuid-Soedan

De laatste ronde in het conflict tussen het overwegend islamitische noorden van Soedan en het christelijke en animistische zuiden eindigde in 2005. Na meer dan twintig jaar burgeroorlog werd toen een akkoord getekend dat voorzag in onafhankelijkheid voor het zuiden. Op 9 juli 2011 ontstond 's werelds jongste land, Zuid-Soedan.

De macht werd gedeeld tussen president Salva Kiir en vice-president Riek Machar. Zij vertegenwoordigen de twee belangrijkste volken in Zuid-Soedan, de Dinka en de Nuer. Kiir en Machar zien zichzelf als de echte leider. Hun rivaliteit bereikte zijn hoogtepunt in december 2013. Het gewapend conflict dat daarop volgde, kostte tienduizenden het leven.

Een vredesakkoord tussen beide mannen, in 2015 getekend, kon pas vorige maand in werking treden, toen Riek Machar terugkeerde naar de hoofdstad Juba en zijn positie als vice-president weer opnam. Met Machar trad ook een deel van zijn oppositieleger Juba binnen. Eind vorige week laaide daar de strijd weer op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden