'Nederlanders gaan baggeren in Suriname'

Het Nederlandse bedrijf Baggerbedrijf De Boer is de belangrijkste kandidaat om in Suriname een grote baggerklus te gaan doen. Het gaat om het uitdiepen van de vaargeul van de Surinamerivier. Dat heeft Ferry Delchot van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) gezegd.

Volgens Delchot gaat het om een project dat 'tientallen miljoenen dollars' kost. Het exacte bedrag wil hij niet noemen in verband met de nog lopende onderhandelingen. Ook het Nederlandse Boskalis en het Belgische bedrijf Jan De Nul hebben hun diensten aangeboden, maar voorlopig is Baggerbedrijf De Boer de eerste keus. Als de onderhandeling met De Boer mislopen, is Boskalis de tweede kandidaat, meldt Delchot.

De Surinamerivier is voor de scheepvaart de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de haven in Paramaribo. Op dit moment is de vaargeul op sommige plekken zo ondiep dat grote schepen niet hun maximale lading mee kunnen nemen naar of vanuit de haven. Het gaat daarbij onder andere om schepen die olie of bauxiet het land uit brengen. Ook de grotere cruiseschepen kunnen Paramaribo nu niet bereiken.

'De vaargeul is niet overal ondiep. Gemiddeld genomen gaan we de geul 1 tot 1,5 meter dieper maken. Dat betekent dat bij er bij hoogwater overal een diepgang ontstaat van 8 meter en bij laag water 6 meter'', aldus Delchot.

Het plan om de 66 kilometer lange vaargeul uit te diepen staat al tientallen jaren op de Surinaamse agenda, maar om verschillende redenen kwam het er nooit van. De bedoeling is om 1 juni met baggeren te beginnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden