'Nederlanders bezorgd over ouderenopvang'
Bijna 80 procent van de Nederlanders is bezorgd over de opvang van ouderen, zowel nu als in de toekomst. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft er nog niet over nagedacht wat er allemaal moet gebeuren als zij op latere leeftijd niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, melden verzekeraar Interpolis en Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij lieten Motivaction onderzoek doen onder 1000 mensen, onder wie ruim 300 mantelzorgers.
Van de ondervraagden zegt 79 procent bang te zijn dat de kwaliteit van de ouderenzorg achteruit zal gaan, 'nu er meer een beroep wordt gedaan op zorg uit familie- of vriendenkring'.
Ruim de helft (55 procent) van de 65-plussers wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen, 'koste wat het kost', aldus het onderzoek. Hun kinderen lijken het daarmee eens te zijn: '68 procent is bereid de eigen woning of die van hun ouders te verbouwen zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen.'
Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk wijst vooral op concrete zaken die geregeld moeten worden. Het moet bijvoorbeeld eenvoudiger worden om werk en zorg te combineren. Ook moet bijvoorbeeld dagopvang beter toegankelijk worden en moeten ouderen en mantelzorgers minder gehinderd worden door regels.
Mantelzorg
De mantelzorgers vinden hun taak zwaarder en lastiger dan vorig jaar, zo schrijft het dagblad Trouw naar aanleiding van de jaarlijkse enquête van pensioenuitvoerder PGGM over mantelzorg. Rond de 3500 mantelzorgers hebben de enquête ingevuld en ze voelen zich niet gesteund door het beleid van de overheid.
De verantwoordelijkheid werd begin dit jaar voor het grote deel verschoven van Rijk naar gemeenten. In de nieuwe aanpak wordt vaker een beroep gedaan op familie en vrienden. Frido Kraanen van PGGM&CO vindt toch dat de politiek in Den Haag meer steun kan bieden. 'We denken misschien dat Den Haag niet meer aan zet is, maar de politici daar kunnen zorgen voor een zachte landing. Er wordt bezuinigd op zorg, er gaat meer naar het private domein, maar daarmee verdwijnt de zorg niet. Hoe kan je de mensen die mantelzorger zijn bijstaan? Daar gaat het om.'
Het percentage mantelzorgers dat de zorg zwaarder ziet worden is in twee jaar tijd gestegen van 19 naar 27 procent. De zorg combineren met het dagelijkse leven is ook een groter probleem voor de mantelzorgers.
Driekwart van de zorgverleners ziet de toekomst somber in en denkt dat ze alleen nog maar meer belast gaan worden. 'We hebben een apart netwerk voor mantelzorgers. Namens hen kunnen we onze stem verheffen', aldus Kraanen.