'Nederlanders betrokken bij Amerikaanse aanval Afghanistan'

Nederlandse militairen schoten begin dit jaar Amerikaanse soldaten te hulp bij de herovering van het district Deh Rawod in Uruzgan.

Van onze verslaggever Noel van Bemmel

Zij schoten daarbij tien vermoedelijke Talibanstrijders dood en namen er twee gevangen. Dat schrijft NOS-verslaggever Peter ter Velde in zijn boek Kabul & Kamp Holland dat donderdag is verschenen.

Defensie ontkende tot nu een rol te hebben gepeeld bij deze operatie. Samenwerking met de Amerikanen ligt gevoelig omdat de Tweede Kamer eist dat de NAVO-missie ter ondersteuning van de Afghaanse overheid (ISAF) gescheiden blijft van de Amerikaanse jacht op terroristen ( Operation Enduring Freedom). Volgens Defensie was sprake van een noodgeval en valt de steunverlening daarom binnen het afgesproken mandaat.

De passage in het boek belicht een genante periode voor de troepen in Uruzgan. Talibanstrijders veroverden in september 2007 het district Deh Rawod en drongen de Nederlanders terug tot de directe omgeving van hun kampementen.

Medio januari 2008 werden twee complete compagnieën teruggeslagen toen zij zich in dit gebied waagden. Daarbij sneuvelden twee Nederlandse en twee Afghaanse soldaten.

Eind januari besloten de Amerikanen de Taliban te verjagen, zonder overleg met Nederland, dat formeel de leiding heeft in Uruzgan. Enkele tientallen Special Forces en honderden Afghaanse militiestrijders maakten twee Talibanbolwerken met de grond gelijk.

Bij het afvoeren van een gewonde Amerikaanse onderofficier, blijkt nu, namen Nederlandse militairen vanaf hun uitkijkpost een hinderlaag waar en openden het vuur.

Het incident illustreert hoe moeilijk het is beide missies in Uruzgan gescheiden te houden. In de praktijk patrouilleren en wonen Amerikaanse en Nederlandse militairen zij aan zij, plaatselijke ontwikkelingsprojecten worden onderling verdeeld. De ene dag wordt echter de Amerikaanse collega ingezet voor Enduring Freedom, de andere dag voor ISAF.

In zijn boek signaleert Ter Velde dat Nederlandse soldaten in Uruzgan zich miskend voelen. Zij maken heftige acties mee, en ondervinden hoe complex de werkelijkheid in elkaar zit, maar hebben niet de indruk dat hun leiders op Kamp Holland of in Den Haag begrijpen wat werkelijk gaande is ‘op de grond’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden